A un mes de la Diada més decisiva de la història

  • Malgrat una arrencada menys forta que l'any passat, l'organització confia a omplir la V perquè encarrili el 9-N

VilaWeb
Redacció
11.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’ací a just un mes Catalunya viurà una de les jornades més decisives del procés sobiranista, la Diada. Enguany, l’Onze de Setembre ve marcat per dos precedents gegantins: la gran manifestació del 2012 a Barcelona i la Via Catalana de l’any passat. Però sobretot ve condicionat pel 9 de novembre, quan hi ha prevista la consulta sobre la independència. L’envit de l’ANC i d’Òmnium, organitzadors de la V a la Diagonal i la Gran Via, i de totes les entitats i manifestants que s’hi apleguin, serà fer sentir prou la veu per continuar marcant, com fins ara, la intensitat del procés.

Per això, farà falta col·lapsar la capital catalana i omplir de punta a punta aquestes dues avingudes principals, per la qual cosa hom compta que s’haurien de menester gairebé un milió de manifestants.

Tot amb tot, l’arrencada de les inscripcions enguany no ha començat amb la força que ho a fer la Via Catalana de l’any passat. En les dues primeres setmanes d’inscripcions hi havia unes 70.000 inscripcions. El retard en la presentació de la campanya de la Diada, que es va fer a tocar del mes d’agost, i la dispersió del missatge inicial, quan es va prioritzar la crida a guanyar indecisos per al sí-sí més que no pas a promocionar la V, hi poden haver influït, segons que s’ha admès des del secretariat mateix de l’ANC. Això, afegit a problemes tècnics la setmana passada a l’hora de fer les inscripcions als trams i al fet que la mobilització sigui a Barcelona, podrien acabar d’explicar aquesta arrencada més moderada.

L’organització, que enguany és compartida per l’ANC i Òmnium, ha multiplicat els esforços comunicatius d’aquests últims dies per a la V de la Diada. La gran mobilització s’emmarca dins la campanya ‘Ara és l’hora’, en què es fixen dos objectius ambiciosos amb vista al 9-N: aconseguir 100.000 voluntaris per fer una campanya intensa, ‘a peu de carrer’, i convèncer mig milió de catalans indecisos que assegurarien una majoria inqüestionable del sí-sí a la consulta.

Però abans ve la Diada. I la Diada marcarà el termòmetre d’una tardor calenta, que tindrà aquestes dates clau:

Primera reunió del govern després de les vacances, el dimarts 26 d’agost.

El parlament reprèn l’activitat, el 2 de setembre. Hi ha anunciada una reunió de la comissió d’afers institucionals centrada en l’estatut de la Vall d’Aran. Però molt probablement en aquesta reunió es decidirà sobre la compareixença de l’ex-president Jordi Pujol, i fins i tot podria comparèixer aquell mateix dia.

La gran manifestació de la Diada, l’Onze de Setembre. Tindrà un impacte determinant per als mesos següents. Si s’aconsegueix una mobilització semblant o superior a la dels dos anys anteriors, la legitimitat del procés n’eixirà molt reforçada. És el dia clau. 

Manifestació unionista, el mateix dia de la Diada, a Tarragona. La comparació deixarà clares moltes coses.

Referèndum d’Escòcia, el 18 de setembre. El resultat no serà determinant per a Catalunya, però ningú no ignora que hi tindrà un gran impacte. Si hi guanya el sí, podem esperar una resituació ràpida de la Unió Europea per a impedir que Escòcia en quedi fora. I això seria molt clarificador per al cas català.

Aprovació al parlament de la llei de consultes, la segona quinzena de setembre o principi d’octubre. Durant la primera quinzena de setembre s’haurà fet pública l’opinió del Consell de Garanties Estatutàries. Hi ha la possibilitat que l’estat espanyol presenti un recurs contra la llei de consultes al Tribunal Constitucional. Molt probablement el president Mas convocarà la votació immediatament després d’haver aprovat la llei i abans que el govern espanyol no la impugni. Com que legalment la consulta s’ha de fer entre trenta dies i seixanta després d’haver signat el decret de convocatòria, s’hauria de signar abans del 9 d’octubre.

S’obrirà el registre de participació a la consulta, des del 9 d’octubre. Hi podran votar tots els catalans més grans de setze anys, els comunitaris amb més d’un any de residència i els extracomunitaris amb més de tres anys. Tanmateix, els joves entre setze anys i divuit i els estrangers no votaran de manera automàtica. S’hauran d’inscriure en un registre acreditatiu de la seva condició i només si s’hi han registrat podran votar el 9 de novembre. Serà el mateix cas que els catalans residents fora de l’estat espanyol, que votaran per internet i ja poden registrar-se ara en aquesta web. Els qui viuen a la resta de l’estat espanyol no podran votar en cap cas.

Campanya electoral del referèndum, des de la signatura del decret fins el 8 de novembre. No hi haurà jornada de reflexió. 

9 de novembre. Dia de la consulta. Serà organitzada exclusivament per la Generalitat, que establirà dos mil punts de votació a tot el territori. També es podrà votar per internet i possiblement amb el mòbil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any