Fira de l’Avellana a Riudoms

  • La vila commemora la 30a Cursa de Portadors de Sacs · Una 'mousse' d'avellana és la principal novetat gastronòmica

VilaWeb
ACN
09.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Riudoms (Baix Camp) acull aquest cap de setmana la Fira de Sant Llorenç i la Fira de l’Avellana. El certamen aplega més de 120 expositors, entre un 5% i un 10% més que l’edició passada. Enguany, la fira commemora les 30 edicions de la Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes de Riudoms i continuarà innovant a l’hora de mostrar les últimes novetats gastronòmiques d’aquest fruit sec amb una singular ‘mousse’ d’avellana. 

A banda d’aquesta nova ‘mousse’, l’orxata, el gelat o el xarrup d’avellana, les avellanes crues, torrades o garapinyades, el licor i la coca d’avellana o de músic, protagonitzen una oferta gastronòmica que també inclou una bona mostra dels productes de qualitat com ara les coques amb recapte, els embotits o la fruita i la verdura de Riudoms. Aquesta edició també hi ha un estand dedicat a la producció ecològica i, a més, d’entre els més de 120 expositors s’hi pot trobar una bona mostra de maquinària agrícola, automoció, artesania i jardineria, en una àrea d’exposició que arriba als 16.000 metres quadrats.

Dissabte destaca la xerrada tècnica ‘Pagesia, territori i turisme’, així com un torneig de natació, passejades amb ponis per als més petits, exhibicions de trial 4×4 de cotxes i moto, un torneig de rellançament de petits aparells electrònics usats -pensat per fomentar el reciclatge-, la cercavila i l’actuació castellera dels Xiquets de Reus i els Xiquets de Vila-seca, entre d’altres.

La jornada de diumenge concentra alguns dels actes més populars i espectaculars, com la cursa de portadors de sacs d’avellanes, on els més agosarats arrosseguen al llarg de 1.400 metres sacs amb 58 quilos i mig d’avellanes. És una cursa de tres competicions que se celebra combinada amb les fires de Sant Jaume de Reus i la Firagost de Valls que tindrà lloc diumenge a la tarda. Des de fa cinc anys hi ha també la cursa femenina, amb el mateix recorregut, però amb sacs de 25 quilos de pes, i, per quart any consecutiu, tindrà lloc la cursa no competitiva per a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys, amb sacs de 10 quilos.

Amb motiu de la commemoració dels 30 anys de la cursa de portadors de sacs d’avellanes de Riudoms, el corredor Carles Guillemat Rocamora portarà un sac d’avellanes al coll des de Reus fins a la Fira. La sortida des de l’Antiga Comarcal està prevista cap a dos quarts de set de la tarda i l’arribada a Riudoms s’espera cap a un quart de vuit. Es dóna el cas que aquesta serà la mateixa demostració que va portar a terme fa 30 anys el portador Salvador Baiget amb motiu de la primera edició de la cursa.

Una llarga tradició firaire

La localitat de Riudoms va rebre l’any 1559 un permís reial per poder celebrar una fira el dia de Sant Llorenç. Enguany complirà 415 edicions malgrat que en fa 34 que comparteix protagonisme amb la Fira de l’Avellana. Dues mostres, una monotemàtica i l’altra multisectorial, que se celebren al municipi del Baix Camp des del 1981, en el cap de setmana més proper a Sant Llorenç, i que també tenen el seu espai a les xarxes socials. El seu vicepresident, Eudald Salvat,  ha destacat que la Fira permet donar visibilitat als productes i a l’agricultura sostenible i que pretén posar en valor ‘l’esforç dels pagesos i pageses que treballen al costat de casa’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any