El sí a la independència d’Escòcia creix i el no s’estanca

  • Un 40% hi votaria a favor, i un 54% en contra · El debat televisiu entre Alex Salmond i Alistair Darling s'ha centrat en l'economia, l'estat del benestar i la UE

VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.08.2014 - 00:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El suport al sí a la independència en el referèndum que Escòcia farà el 18 de setembre ha crescut fins al 40%, mentre que el no es manté en el 54% i els indecisos se situen en el 7%. Així ho indica una enquesta que ha fet pública la cadena STV durant del debat que hi ha hagut aquest dimarts a la nit entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el líder de la campanya unionista, Alistair Darling.

En comparació amb l’últim sondatge, els partidaris de l’independentisme han augmentat quatre punts, els del no s’han mantingut estables i els indecisos han baixat tres punts. El debat Salmond-Darling s’ha centrat en l’economia (en el manteniment de la lliura esterlina com a tema estrella), l’estat del benestar en una Escòcia independent i la Unió Europea (UE).

Salmond ha defensat la independència d’Escòcia argumentant que hi ha molts països comparables a la UE i que seria un estat ‘ric i pròsper’. ‘Sabem que Escòcia és una nació rica i amb abundants recursos naturals. Amb la independència podem transformar aquesta economia pròspera en una societat més justa’, ha puntualitzat. Igualment, ha apel·lat a la voluntat històrica dels escocesos d’autogovernar-se. ‘Durant la meitat de la meva vida Escòcia ha estat governada pels partits que els escocesos no havien elegit’, ha recordat el líder de la campanya Yes Scotland, que ha assenyalat que ‘ningú ho farà millor que la gent que viu i treballa aquí’. ‘Escòcia es mourà per aconseguir el millor per al país ja que aquesta societat més justa no és possible amb les actuals polítiques’, ha declarat.



’Votar sí és votar ambició per sobre de la por. Vol dir al món que Escòcia és una nació amb confiança i seguretat en sí mateixa. Aquest és el nostre moment, no perdem l’oportunitat’, ha reflexionat en veu alta el primer ministre escocès, que també ha negat que una Escòcia independent quedés fora de la UE i ha defensat que la lliura esterlina continuï essent la moneda d’una Escòcia independent. Dos arguments que ha posat en dubte i ha negat amb vehemència el seu contrincant, l’unionista Alistair Darling, que ha acusat Salmond de basar els seus ‘somnis d’independència’ en ‘especulacions, fe cega i dits creuats’. ‘Jo vull tenir el millor dels dos mons, que és la millor manera d’assegurar el futur no només de la nostra generació sinó de les futures’, ha assenyalat Darling.



El líder de Better Together ha assegurat que vol una Escòcia ‘pròspera i sense fronteres’ i ha recordat que les enquestes pronostiquen una victòria clara dels unionistes. ‘En només sis setmanes haurem de prendre la decisió més important de les nostres vides i és important que no ens equivoquem. Si votem per marxar no hi haurà marxa enrere’, ha avisat Alistair Darling. 


Segons una enquesta entre els espectadors feta pel diari The Guardian, Darling hauria guanyat el debat amb el 56% dels vots davant del 44% del seu rival, Alex Salmond.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any