El brot d’Ebola ja ha fet 887 morts, segons l’OMS

  • El religiós espanyol que ha contret el virus d'Ebola a Libèria serà repatriat per sotmetre's a tractament

VilaWeb
Redacció
06.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des del mes de febrer, 887 persones s’han mort al món a causa del virus d’Ebola, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les víctimes s’han concentrat a quatre països de l’Àfrica occidental: Guinea, Libèria, Sierra Leone i Nigèria. En total, hi ha més de 1.600 persones infectades.

Entre els afectats, hi ha un religiós espanyol, Miguel Pajares, que després d’haver estat diagnosticat de la malaltia serà traslladat a l’estat espanyol per rebre tractament. Fins ahir es trobava aïllat a l’Hospital Sant Josep de Monròvia, la capital de Libèria.

Segons que ha informat l’agència EFE, el govern espanyol ha anunciat que posarà en marxa el protocol de repatriació i ha insistit que els riscos de possible contagi són molt baixos. El capellà espanyol, de 75 anys i originari de Toledo, és membre de l’ONG Juan Ciudad, de l’Orde de Sant Joan de Déu.

A més de Pajares, s’han repatriat dues persones més per aquesta mateixa causa. Són dos cooperants nord-americans que també van contreure el virus d’Ebola a Libèria i actualment es troben hospitalitzats a Atlanta (Estats Units). Tots dos han rebut un tractament experimental que podria tenir efectes positius en els malalts, segons que explica aquest reportatge de la cadena nord-americana CNN.

Ajuda econòmica

El Banc Mundial ha anunciat que destinarà 200 milions de dòlars (al voltant de 150 milions d’euros) per ajudar d’emergència els països de l’Àfrica occidental a contenir el brot d’Ebola. Els diners s’entregaran als governs dels quatre països afectats i a l’Organitzaió Mundial de la Salut (OMS).

Sense tractament

Actualment no hi ha cap tractament o vaccí per a combatre el virus d’Ebola. Als pacients hospitalitzats els subministren líquids per via intravenosa per aturar la deshidratació i també antibiòtics contra les infeccions. Malgrat que l’Ebola no tingui una cura, els pacients tenen més possibilitats de sobreviure si reben tractament aviat. Tot amb tot, el brot actual de la malaltia lleva la vida del 50% – el 60% dels infectats.

El virus es contagia a través del contacte amb sang o qualsevol altre fluid corporal infectat.

Des del 1976

El virus d’Ebola va ser identificat per primera vegada el 1976 al nord del Zaire (l’actual República Democràtica del Congo). Des d’aleshores fins al 2013 s’havien infectat menys de 1.000 persones cada any, però el 2014 ha superat aquesta xifra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any