La legalitat del 9-N dependrà de l’estat espanyol, diu Mas

  • Deixa clar que convocarà la consulta però que caldrà que l'estat no l'entorpeixi

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Democràcia, legalitat i diàleg’ són els factors que el president de la Generalitat, Artur Mas, tindrà en compte a l’hora de convocar a votar el poble de Catalunya. Ha insistit que ho farà d’acord amb legalitat, i que serà la legalitat catalana, és a dir, la llei de consultes que s’aprovarà al setembre, amb què convocarà la consulta del 9-N. Però que el fet que la consulta sigui finalment legal –i que efectivament es pugui fer– dependrà de la voluntat de l’estat espanyol de ‘no entorpir-la’, o sigui, de no impugnar-la.

La ‘primera legalitat’ la dóna el parlament, ha dit, i per tant, en base d’aquest marc el president convocarà la consulta el proper 9-N. La consulta ‘serà legal’, recordant que mai ha dit al contrari, però que la legalitat amb què s’emparà la convocatòria segueixi vigent ‘dependrà de les autoritats espanyoles’. En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol que, ‘com a mínim’, permeti fer la consulta, ja que ha demostrat en reiterades ocasions que no té voluntat d’organitzar-la ni tampoc transferir la competència per convocar un referèndum a la Generalitat. La consulta ‘no serà il·legal, si no la transformen’. 

Si el problema és de legalitat, ha explicat, ‘hi ha solució’, la llei catalana ‘permet saber les majories socials que hi ha’. Ha afirmat que l’estat espanyol té ‘l’oportunitat’ de respectar la legalitat catalana, i així poder escoltar ‘la opinió’ dels catalans. ‘No estem parlant de declarar la independència, estem parlant d’escoltar què vol la gent’.

Un procés, amb fases

Tal com ja va explicar a Madrid després de la reunió amb Rajoy, Mas ha reiterat que aquest procés ‘té fases’.  ‘De pla només n’hi ha un, i és votar. És un pla que té fases’, remarcant que no comentaria els diferents escenaris que es podien produir.

Pel que fa a poder o no esgotar la legislatura –el president ha manifestat en diverses ocasions la voluntat d’esgotar-la–, ha dit que no ho podia contestar. ‘No es poden confondre els desitjos amb la realitat, i la realitat de com ens trobarem en aquell moment no la sabem, les fases s’han d’anar executant’, ha assegurat Mas. ‘Ara ens concentrem en el 9 de novembre. Quan hi siguem a prop, m’agradaria poder dir que serà el 9 de novembre, però això no només depèn de nosaltres’, ha dit.

ERC al govern, ‘hi havien de ser des del principi’

Mas ha recordat que ‘des del primer moment’ van demanar a ERC que entrés al govern. ‘Vam apretar tan com vam poder, però ens van dir que no amb gran convenciment’, ha explicat el president. I ha afegit que ‘no sap el que passarà’ en els propers mesos, però per CiU ‘ja hi havien d’haver estat des del principi’.

Tanmateix, ha assegurat que la governabilitat està garantida, ja que per part de la federació que dirigeix, CiU, el compromís és ‘total’, també dels republicans a donar suport parlamentari.

‘Hem fet tots les deures’

‘Hem fet tots els deures que havíem de fer. Estem a punt, estem preparats per completar aquesta fase que culmina en la votació del 9 de novembre’, ha dit el president de la Generalitat en la conferència de premsa de balanç del curs polític. Mas ha destacat que ja es disposa de la informació per saber què vol dir que Catalunya tingui el seu estat, amb els informes del CATN; que hi ha una voluntat majoritària a la societat civil de voler votar, que s’ha demostrat voluntat d’acord i que hi ha la determinació de votar, ‘amb ‘democràcia, legalitat i diàleg.’

‘Aquesta consulta s’ha de dur a terme sota tres paràmetres: la democràcia, les lleis i el diàleg. Quan diuen llei i diàleg a Madrid, en falta un: democràcia. Democràcia, legalitat i diàleg. I el govern actuarà amb aquestes premisses. I això suportat per majories socials àmplies i consens polític suficient’, ha dit Mas’.

‘A Catalunya, les coses es fan millor’

En aquest balanç del curs, Masha destacat també que la recuperació de l’economia espanyola és possible gràcies a Catalunya. ‘La recuperació econòmica espanyola té accent català. En la mesura que existeix la recuperació, l’accent és fonamentalment català. I és tot el conjunt de l’estructura econòmica catalana que ho fa. Marca la tònica del conjunt de l’economia espanyola. La recuperació econòmica es fa bàsicament des de Catalunya.’ També ha dit que el govern ja no pot fer més retallades.

‘Aquesta Catalunya que sovint és jutjada amb severitat i exigències és la que fa possible que hi hagi una recuperació encara no prou intensa de l’economia espanyol en el seu conjunt’, ha dit Mas.

Per a argumentar-ho, Mas ha recordat que més del 50% dels nous llocs de treball de l’últim any a l’estat espanyol s’ha creat a Catalunya, que, alhora, ‘és líder en exportació, turisme estranger i en patents en innovació i recerca. I hi ha un lideratge compartit amb Madrid en la captació d’inversió estrangera. Contra algunes veus, la captació inversió estrangera està plenament activa i ho estarà més.’ I ha reblat: ‘A Catalunya, les coses es fan millor.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any