Felipe VI, preocupat pel 9-N

  • El Punt Avui explica que el monarca espanyol tem un viratge en la política catalana si ERC és força hegemònica

VilaWeb
Redacció
04.08.2014 - 09:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan Joan Carles I de Borbó va abdicar, van sonar campanes de tercera via. Gairebé dos mesos després de l’entronització de Felipe no hi ha cap rastre d’una alternativa proposada per l’estat per a frenar el procés sobiranista. En la passada reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va fer evident l’immobilisme de la Moncloa en la consulta del 9-N. Res de consulta, ni tampoc pacte fiscal.

Rajoy confia que Mas no farà res d’il·lgal, i espera solucionar el problema portant la llei de consultes i/o el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional. Espera arribar a les eleccions del 2015 a la Moncloa, i després ja es veurà. Però aquest no és el cas de Felipe, perquè el seu mandat va molt més enllà dels pròxims comicis.

La paradoxa és que el president espanyol pretén solucionar el conflicte català al mateix lloc on molts diuen que es va originar, al Tribunal Constitucional. Sense haver fet memòria de la frustració, i després reacció en positiu, que va provocar la sentència contra l’Estatut l’any 2010, Rajoy s’estima més no afrontar el repte i deixar que sigui un tribunal qui decideixi sobre un conflicte clarament polític, no legal. No vol passar a la història com el cap de l’executiu espanyol que va reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya.  

El periodista David Portabella, del diari El Punt Avui, assegura que Felipe ja fa temps que mira més enllà del futur immediat. Està ben informat del que passa a Catalunya, diu, en contrast amb les hipòtesis de Madrid. Segons Portabella, el nou cap de comunicació de la Zarzuela des del juny, el català Jordi Gutiérrez, és un dels principals informadors del monarca espanyol.

A més, el rei espanyol ja fa temps que es reuneix amb la nova guàrdia dels grans partits espanyols, la nova generació que segurament coincidirà amb el seu mandat al capdavant de l’estat. L’article afegeix que ja l’any 2010, en l’època de Jose Luís Rodríguez Zapatero, Felipe es va reunir amb Pedro Sánchez, nou secretari general del PSOE, que en aquell moment era totalment desconegut.

Sobre les últimes converses de Felipe planen dues idees: el ‘cas Pujol’ i la ‘sorpresa’ de la seva confessió, i les conseqüències que se’n derivaran. El debilitament de CiU pot comportar el reforç d’ERC, i a la Zarzuela temen el viratge que podria fer la política catalana si els republicans són la força hegemònica.

Els nous reis espanyols doncs, Felipe i Leticia, cerquen complicitats per al seu nou regnat, qüestió imprescindible per a mantenir l’Espanya actual; però ningú no creu que el rei faci un pronunciament públic per a desencallar la situació. ‘Ell és receptiu a escoltar les raons de la necessitat d’una revisió constitucional, però també comprèn els dubtes sobre la idoneïtat d’obrir un procés constitucional’, diu Portabella que admeten els coneixedors de les seves últimes converses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any