Suport de periodistes a la corresponsal de TVE a Gaza

  • Polèmica a la xarxa pel comunicat del portaveu de l'ambaixada

VilaWeb
Redacció
01.08.2014 - 18:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un gest insòlit, l’ambaixada d’Israel a Espanya ha emès un comunicat en què acusa la corresponsal de TVE al conflicte de Gaza, Yolanda Álvarez, de ser ‘una corretja de transmissió dels missatges, xifres, imatges i dades d’Hamàs’. El comunicat, que ha publicat ElDiario.es, ha causat una forta polèmica a la xarxa, i la corresponsal mateixa ha repiulat moltes de les mostres d’indignació des del seu compte de Twitter. També han reaccionat la Unió de Periodistes Valencians, associació de què Alvárez és membre, que rebutja les acusacions i exigeix ‘respecte, i no ingèrència, en el treball i dret a informar’ de la periodista.

El consell d’informatius de TVE també ha emès un comunicat per donar suport a Alvárez; asseguren estar ‘indignats’ i defensen que està fent una feina extraodinària. A més, denuncien que la direcció dels informatius de la cadena pública espanyola no hagi defensat la treballadora malgrat que és ‘la seva obligació’.

La Federación de Sindicatos de Periodistas també ho denuncia i titlla les acusacions ‘d’intolerables’. Demanen a la portaveu de l’embaixada que demani disculpes.

Un comunicat polèmic

El portaveu de l’ambaixada, Hamutal Rogel, diu que Álvarez fa ‘activisme polític’ i li retreu que ‘no hagi tingut l’oportunitat d’ensenyar els magatzems d’armes d’Hamàs, el llançament de coets des d’àrees habitades, l’ús de civils per protegir edificis…’ I acaba trobant intolerable que ‘un mitjà de comunicació públic’ compti amb ‘la militància i l’activisme polític de la senyora Álvarez’.

Com a mostra, una de les cròniques de Yolanda Álvarez –sòcia de la Unió de Periodistes Valencians– que més circula a la xarxa és d’aquest cap de setmana passat (ací les podeu veure totes):

Heus ací el comunicat íntegre, traduït al català, del portaveu de l’ambaixada d’Israel:

‘Ja fa gairebé un any que em vaig incorporar com a Portaveu a l’Ambaixada d’Israel a Espanya. En aquest temps he seguit amb detall els mitjans de comunicació. En general, no m’ha sorprès el posicionament de cadascun d’ells en la cobertura de l’actual crisi, tret d’un: Televisió Espanyola.

Des de l’inici de la crisi, la corresponsal de TVE a Israel, Yolanda Álvarez, es va establir a Gaza, convertint-se des del primer moment en corretja de transmissió dels missatges, xifres, imatges i dades d’Hamàs. Les cròniques dramatitzades de Yolanda Álvarez, començant per l’abús d’adjectius i seguint per les molt cuidades posades en escena, resultat d’un càsting i d’una selecció d’escenaris al dictat dels interessos d’Hamàs, són producte d’una activista. L’activisme polític no és, per descomptat, periodisme, i transmetre propaganda no és informar. Algú es pot creure que, després de més de tres setmanes a Gaza, no hagi tingut l’oportunitat de parlar i de prendre imatges dels magatzems d’armes d’Hamàs, del llançament de coets des de zones habitades, de l’ús de civils per protegir els edificis (habitatges, escoles, hospitals, mesquites) des dels quals els terroristes llancen coets i míssils? És intolerable no pas que la senyora Álvarez es dediqui a la militància i l’activisme propagandístic, sinó que un mitjà de comunicació públic li faci lloc en els seus informatius.

Hamutal Rogel’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any