ERC vol que s’acceleri la creació de la hisenda pròpia davant l’ofec espanyol

  • Pere Aragonès defensa que Catalunya recapti tots els impostos

VilaWeb
ACN
01.08.2014 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat d’ERC Pere Aragonès ha demanat que s’acceleri la creació de la hisenda pròpia davant ‘l’ofec econòmic’ del govern espanyol. Després de l’anunci del ministre Cristóbal Montoro de rebaixar a l’1% els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Aragonès ha criticat que el govern espanyol ‘té una estratègia planificada per ofegar les finances la Generalitat, debilitar-la i deslegitimar-la políticament’. 

‘És increïble que se’ns vengui com a gran concessió una rebaixa dels interessos que ens cobren per uns diners que són dels contribuents catalans’, ha dit el portaveu econòmic d’ERC al parlament, que considera que ‘recentralitzant’ i ‘forçant’ les dificultats financeres de la Generalitat el govern espanyol es comporta com ‘un fons voltor’.

Aragonès ha recordat els incompliments dels acords de finançament de l’estatut i la disposició addicional tercera o el blocatge per part de l’estat de nous impostos de la Generalitat al capital, com l’impost de dipòsits bancaris. ‘Si el govern espanyol corregís aquests incompliments, es podrien començar a revertir les retallades’, ha assegurat.

Aragonès ha criticat que s’utilitzi l’aval del Banc Central Europeu pel deute públic estatal per ‘recentralitzar i imposar’ un objectiu de dèficit del 0,7% pel 2015, mentre que per a l’administració de l’estat es reserva el 3,5%. Segons el diputat, l’objectiu del dèficit hauria de ser d’un 1,7% si s’atorgués a les autonomies el sostre de dèficit que els correspon per la despesa que realitzen, centrada bàsicament en l’estat del benestar.

Per tot plegat, ERC demana al govern ‘fermesa, no reduir el pressupost per a l’any 2015’ i plantejar una ‘batalla política’ per tal que els recursos tributaris dels ciutadans de Catalunya es destinin a finançar l’estat del benestar i ‘no a mantenir les elits econòmico-polítiques de l’estat espanyol’, argument més, ha afegit, per votar a favor de la independència en la consulta del 9-N.

Per Aragonès, ‘la solució no està en l’augment del sostre dèficit, ja que aquest només tindria caràcter temporal, sinó en el fet que la Generalitat recapti la totalitat dels impostos que es paguen a Catalunya’. Per aquesta raó ‘cal accelerar la construcció de la hisenda pròpia i garantir la sobirania financera per a l’any 2015’. 



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any