El govern espanyol vol rebaixar els interessos del FLA en canvi de més centralització

  • Amb la condició que els diners que s'estalviïn es destinin a pagar proveïdors i reduir el dèficit

VilaWeb
Redacció
01.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir als consellers autonòmics d’Economia que rebaixaria a l’1% els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) entre l’1 d’octubre de 2014 i el 31 de desembre de 2015. En la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, també va dir que ampliaria un any l’amortització i la rebaixa del FLA de 2012. A Catalunya, la mesura implicarà un estalvi de 700 milions, però el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ja ha dit que en les condicions que Montoro vol imposar en canvi de la rebaixa hi veu un ‘intent de recentralitzar’ competències. 

La rebaixa resta condicionada al fet que els diners que s’estalviïn es destinin a pagar proveïdors i a reduir el dèficit, i no pas a assumir despesa corrent. 

Segons Mas-Colell, la condició d’acollir-se a la rebaixa en els tipus d’interès del FLA exigeix ‘entrar en un parell de plataformes centralitzadores, de factures i coses d’aquest estil’. ‘És –prossegueix– un procediment molt poc elegant que sembla designat per a polaritzar i per a fer més difícil la interacció.’ El conseller considera que el govern espanyol s’aprofita de la manca d’un sistema de finançament: ‘Fan literalment allò que volen.’

Mas-Colell també va advertir a Montoro que Catalunya no compliria l’objectiu de dèficit de l’1% marcat pel govern espanyol i que no podia fer el pressupost per al 2015 perquè amb aquestes condicions hauria de reduir encara més ‘la despesa en serveis fonamentals’. ‘Amb les xifres que ens ha donat, ens demana que reduïm la despesa en els serveis públics que administrem’, es va exclamar.

Montoro va dir que la mesura portaria a les comunitats uns estalvis d’uns 980 milions d’euros en tota l’operació i que permetria de ‘disposar de més recursos econòmics per afavorir la prestació dels serveis públics fonamentals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any