Dit amb pendó

  • Enric Gomà reobre el debat filològic a partir de la sèrie 'Dallas': és apropiat anomenar "pendó" a la Sue Ellen?

VilaWeb
Redacció
31.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció de Política Lingüística ha posat en marxa el web ‘300 Fets de llengua’, una proposta per divulgar la història del català, des de les primers vestigis de la llengua que es conserven en homílies o actes de consagració fins a les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra o la fundació de la wikipedia catalana. Enric Gomà reflexiona sobre un dels fets de llengua destacats, la polèmica sobre el pendó de la Sue Ellen de Dallas. 

La polèmica (quatre columnes de diari, una mica de debat a les ràdios, unes quantes rialles i algun indignat amb el fel sobreeixit, que de tot hi ha a la vinya del Senyor) no anava només sobre traducció. Entre altres raons perquè poca gent sabia exactament la frase original anglesa i tampoc no haurien estat capaços de traduir-la amb propietat.

La polèmica jo l’emmarco en el territori de l’autoodi. Abans d’emetre TV3, dos nois de Montornès del Vallès castellanoparlants em van comentar irònics: “¿Vaqueros hablando en catalán? ¡Qué ridi!”.

Com sabem, TV3 va fer una aposta per les sèries més populars, com ara Dallas (i celebro que prengués aquest camí, hi ha individus que pensen que els catalans hauríem d’estar tot el dia mirant adaptacions de Harold Pinter). L’èxit va sorprendre la mateixa empresa, com va escriure en Gil, l’empresari del Tívoli. I aquest èxit va atiar l’autoodi, que és un tret molt nostre: el que es feia en català era ridícul, no reflectia la realitat (es veu que només la reflecteix el castellà), era un disbarat, artera propaganda convergent, una mostra de cultura petitburgesa, rural i folckòrica. Encara recordo un individu que em defensava exaltat, en una discussió sobre aquest punt: “Puta! Li hauria d’haver dit puta! La paraula normal és puta! La que fa servir tothom! Puta!”. I jo li vaig respondre: “No ho veig com tu, fill de puta!”. I es va enfadar molt. Es veu que vaig reflectir molt bé la realitat, però aplicada a ell ja no li va fer tanta gràcia.

Llegiu l’article sencer, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any