El parlament citarà Pujol pels comptes a l’estranger

  • En signaran la petició tots els partits de l'oposició

VilaWeb
AC
30.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC, PSC, PP, ICV-EUiA, C’s i CUP signaran la petició de compareixença de Jordi Pujol al parlament. Des de divendres tots els partits han exigit explicacions de Pujol davant d’Hisenda i la justícia, però fins ahir no havia quedat clar que el parlament també li demanaria formalment que s’expliqui davant la cambra catalana. El govern ja ha dit que acceptaria qualsevol decisió del parlament en aquest sentit, per la qual cosa no s’espera que CiU s’oposi a aquesta compareixença, tot i que no ha signat la petició de compareixença.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va dir que hi veien un intent de ‘fer llenya de l’arbre caigut’. A més, va dir que alguns partits tenien ‘credibilitat zero’ per sol·licitar-la, en referència al cas Método 3. Turull va recordar que Pujol s’havia posat a disposició de les administracions tributàries i de justícia, i va celebrar la ‘immediatesa’ amb què Pujol i el president Mas han pres decisions sobre les prerrogatives d’ex-president.

Reaccions de l’oposició

‘Ens sentim tristos, decebuts, molt dolguts i indignats amb aquestes pràctiques’, va dir el diputat d’ERC Oriol Amorós. La decepció és doble, deia, perquè el discurs de l’ex-president ha anat sempre molt lligat ‘als valors i la moralitat pública’. Per això considera que les explicacions són oportunes.
També demana a Hisenda i la fiscalia de l’estat que ho investigui amb rigor, i a la família Pujol i CDC que col·laborin i facilitin tota la informació. ‘CDC ha de fer net. Cal posar fi a les pràctiques corruptes que han estat possibles durant aquests 30 anys de règim autonomista i respondre amb la màxima exigència democràtica i moral’, va dir, i va defensar que en el nou estat català ‘la separació de poders sigui una realitat’. Els republicans estan satisfets amb la retirada de totes les prerrogatives d’ex-president que tenia Pujol i són partidaris d’encetar el debat sobre la possible modificació de la llei que regula l’estatus dels ex-presidents per preveure-hi la retirada automàtica dels privilegis en casos com el de Pujol.

ICV-EUiA ha presentat una proposició per modificar la Llei de l’estatut dels ex-presidents de la Generalitat, en què demana que es contempli que els drets i prerrogatives puguin ser revocats si ho aprova el parlament per majoria absoluta, de manera que no depengui del govern. El diputat Josep Vendrell va retreure a Artur Mas que en la seva compareixença d’ahir no fos més contundent: ‘La compareixença era per defensar la dignitat i honorabilitat de la presidència de la Generalitat, amb una condemna clara i explícita del fets i del comportament de l’ex-president davant un frau constant durant 34 anys. Era el moment d’exigir claredat, màxima transparència, justícia i celeritat. Esperàvem més contundència.’ D’una altra banda, Vendrell també va dir que, amb el cas Pujol, el procés independentista no quedaria tocat, perquè aquest ‘no depèn ni d’una persona, ni d’un partit’. ‘Sortosament hi ha una majoria de la ciutadania a favor del dret de decidir i la consulta, i és una variable independent de l’afer Pujol’, va declarar. 

La CUP va qualificar els fons ocults de Jordi Pujol de ‘frau fiscal, polític i moral’ al país i va exigir-li que, ‘per dignitat de país i democràtica’, retornés els diners ‘que s’ha estat estalviant amb l’evasió fiscal’. ‘No ens serveixen de gaire les renúncies protocol·làries’, ha assegurat Arrufat. ‘Que renunciï a títols, cotxes oficials, càrrecs i presidències forma part del llenguatge de la burgesia. Ens interessa que pagui els diners que s’ha estat estalviat evadint fiscalment’, va dir Arrufat. La CUP considera ‘impossible’ que ningú de l’entorn polític de l’ex-president no sabés res dels ‘negocis ocults’ de la família Pujol: ‘Que facin foc nou per dignitat de país i per dignitat democràtica que expliquin tot el que sàpiguen sobre els negocis ocults’, demanava el diputat Quim Arrufat. I demanava a CiU que expliqués ‘un per un i fil per randa’ tots els casos de corrupció que afecten el partit. Entre més, vol citar a Felip Puig en qualitat de conseller d’Obres Públiques entre el 2001 i el 2003 perquè expliqui ‘tot allò que des de la conselleria pogués haver sabut dels negocis de la família Pujol’.

Per la seva banda, la portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carina Mejías, va dir que la seva formació no es conformaria amb la renúncia de les prerrogatives de Pujol, i va explicar que demanarien ‘d’on prové’ el patrimoni de l’ex-president i si hi havia més implicats en un cas que consideren que és una ‘trama de corrupció institucionalitzada’.

Reunió extraordinària de la junta de portaveus

La junta de portaveus del Parlament ha convocat una reunió extraordinària dijous per a decidir sobre la compareixença de Pujol. Amb tota probabilitat aquesta compareixença se substanciaria en comissió (CAI) i cal que els grups determinin quina és la data escollida, tenint en compte que el període de sessions de la cambra conclou aquesta mateixa setmana i no es reprendrà fins el mes de setembre. Ahir a la tarda, el PSC va decidir finalment de signar la petició, de manera que els partits que en demanen la compareixença assoleixen majoria absoluta. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any