CDC, contundent amb Pujol i en vista a la refundació

  • Santi Vila, Mas-Colell i Francesc Homs reproven l'actuació de Pujol i Rull aposta per la renovació

VilaWeb
Redacció
28.07.2014 - 16:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La confessió de l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, sobre una quantitat de diners no declarats, ha obert un nou front al carrer Còrsega després de l’elecció de Josep Rull com a nou coordinador general de CDC. Les reaccions a les files convergents han estat vàries però en una mateixa línia: ‘xoc’, ‘inadmissibilitat’ i necessitat de ‘refundació’.

La recepta de Vila: ‘no idealitzar cap lideratge’

El conseller que ha fet unes declaracions més dures davant la informació sobre Pujol, ha estat avui Santi Vila. El responsable de territori i sostenibilitat de la Generalitat catalana, ha titllat ‘d’inadminissible’ el comportament de l’ex-president i ha considerat que la ‘idealització’ de la seva figura ha estat ‘exagerada’. La primera lliçó que se’n pot extreure, segons Vila, és ‘no idealitzar cap lideratge’, en especial ‘quan és molt messiànic’. A més també ha afegit que resulta ‘xocant’ la notícia, sobretot tractant-se del president Pujol que ‘sempre incorporava una reflexió ètica i moralitzant’ en els seus discursos.

Per la seva banda, el conseller d’economia d’Andreu Mas-Colell, s’ha mostrat ‘atònit’ i ‘sorprès’ davant la confessió de Pujol. La notícia va ser ‘un cop’, segons el conseller, que ha fet aquestes declaracions a la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2013, per part de la Cambra de Comerç. Mas-Colell però, s’ha afanyat a desvincular aquest cas del procés sobiranista, i ha assegurat que no hauria d’afectar a les negociacions sobre el finançament ni la consulta. El repsonsable del departament d’economia també ha recamarcat que en aquests moments ‘és vital la coherència del govern català, remetent-se així al que ‘digués o pogués dir el president Mas’.

‘Tristor i desolació’ a CDC

Per la seva banda, el conseller de presidència, Francesc Homs, ha dit avui en declaracions als periodistes que CDC ‘prendrà decisions pertinents en les properes hores’. Homs ho ha assegurat després de la reunió del nou comitè executiu d’aquest matí, i ha afegit que l’estat d’ànim del partit és ‘una barreja de tristor i desolació’.

Rull aposta per la ‘refundació’

La primera reacció al comunicat de Pujol va ser la del president de la Generalitat Artur Mas l’endemà de la notícia: ‘es van fer coses bé, algunes molt bé, i altres que no es van fer bé i fins i tot malament, també al nostre país’. En aquest sentit, Mas va apostar per mirar endavant i ‘fer un país que tingui molts més actius que passius i, en definitiva, una Catalunya millor que l’aconseguida fins ara’.

En la mateixa línia, però més contundent, Josep Rull, nou coordinador general de CDC,  va demanar ‘tancar una etapa i obrir-ne una de nova’, i va apostar per la ‘refundació’ del partit en la cloenda de la XXXIIa Escola d’Estiu Ramon Trias Fargas de la JNC, a Sant Esteve de Palautordera.

Rull va dir que malgrat li semblava ‘trist haver de tancar una etapa així’, ‘Catalunya està per sobre de tota persona per rellevant que hagi estat’. Després d’aquesta reflexió el nou número dos de CDC també va demanar en una entrevista a RAC1, que Pujol ‘doni explicacions’ davant el partit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any