Barcelona crea una cooperativa de recollida de ferralla

  • L'objectiu, segons Trias i Portabella, és donar feina als senegalesos provinents dels assentaments

VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona, a proposta del grup municipal d’ERC, ha creat una cooperativa per donar feina als senegalesos, antics llogaters dels assentaments de Poblenou i actualment resituats en habitatges facilitats pel consistori, que subsisteixen recollint ferralla.

Tots es dediquen a recollir ferralla i quan van deixar els assentaments van tenir dificultats per continuar aquesta activitat, perquè no sabien on guardar el material.

Segons Jordi Portabella, regidor d’ERC, la cooperativa resol aquest problema. L’ajuntament ha parlat amb les empreses dedicades al reciclatge de ferralla i han de pactar l’espai on treballaran els membres de la cooperativa. A banda, tindran una situació regular, ‘amb horaris i cobrant el sou mínim de 645,30 euros’.

Un 30% d’aquest salari servirà per a pagar el lloguer de l’habitatge que els han facilitat. ‘Es busca la reinserció d’aquestes persones donant-los casa i feina’, diu el batlle, Xavier Trias. I afegeix: ‘No temem cap efecte crida perquè la crisi econòmica fa temps que ha desactivat aquesta possibilitat.’

La prova pilot arrencarà el mes de setembre al districte de Sant Martí amb dotze treballadors. S’espera que en pocs mesos s’ampliï fins a trenta. ‘És un primer pas’, va remarcar Portabella, que desitja que continuï creixent en un futur. 

Només els immigrants en situació regular o en via de regularització podran ser contractats. Un 60% no poden rebre cap permís de treball i, de moment, no podran formar part de la cooperativa. 

El projecte es dedicarà a la recollida de residus amb el sistema de porta a porta i a la promoció de la reutilització. La inversió inicial de l’ajuntament serà de 270.000 euros, quantitat que és presentada com un estalvi, perquè no s’hauran de destinar tants recursos a subvencionar persones en risc d’extrema vulnerabilitat, que ara guanyaran molta estabilitat, segons Portabella.

La cooperativa forma part del pla contra els assentaments irregulars que en un any ha atès 570 persones. D’aquestes, a 267 els han facilitat una residència. La resta d’ajudes han anat adreçades a la formació d’alguns oficis i assessorament.

Informació relacionda:

Gran desplegament dels mossos per a desallotjar les naus del Poblenou 24.07.2013

Francesc Romeu: ‘Hi ha la consciència que els desallotjats de les naus també són veïns del Poblenou’ 10.08.2013

Les naus desallotjades del Poblenou: mig any després 06.03.2014

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any