Els Països Catalans, els més castigats pel dèficit fiscal

  • El govern espanyol redueix fins a 8.455 milions el dèficit fiscal de Catalunya · Diu que el valencià és de 2.018 milions, i el de les Illes, de 1.483 · Els còmputs es van fer seguint únicament un dels dos mètodes de càlcul

VilaWeb
Redacció
24.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va publicar finalment ahir les balances fiscals, segons les quals l’any 2011 el dèficit fiscal de Catalunya va ser de 8.455 milions d’euros, un 4,35% del PIB. Els experts contractats pel Ministeri d’Hisenda espanyol van tenir en compte només un dels dos mètodes de càlcul de les balances fiscals: el de càrrega-benefici, i van prescindir del del flux monetari. 

Els 8.455 milions dels comptes presentats ahir corresponen a la diferència entre els 9.365 milions que l’estat va recaptar a Catalunya i els 910 que s’hi va gastar aquell any. Per càpita, la diferència entre els ingressos i les despeses de l’estat a Catalunya dóna com a resultat un saldo negatiu de 1.119 euros: la diferència entre els 1.239 que cadascú paga en imposts i els 120 que recupera.

Segons el govern espanyol, Catalunya és la segona comunitat en dèficit fiscal, darrere de Madrid, amb un saldo negatiu de 16.723 milions d’euros i 2.575 euros per cap. Les altres comunitats amb dèficit fiscal són el País Valencià (2.018 milions i el 2,03% del PIB), i les Illes Balears (1.483 milions i el 5,71% del PIB). La resta reben més que no aporten. Andalusia té un superàvit de 7.421 milions d’euros, el 5,24% del PIB.

El mètode utilitzat pel govern espanyol

L’únic mètode aplicat pels experts del ministeri espanyol per a obtenir les xifres ha estat el del flux del benefici, que calcula la diferència entre els imposts recaptats en un territori i la despesa pública de què els ciutadans s’han beneficiat. Seguint aquest mètode, es reparteix de la mateixa manera el cost dels ministeris de Defensa, Afers Estrangers i Investigació, per exemple, entre tots els ciutadans. Per exemple, amb aquest càlcul es pretén que els beneficis del Museu del Prado tenen el mateix impacte a Madrid que a Barcelona o València.

En canvi, el govern català havia emprat tots dos mètodes quan va calcular les dades, ara fa un mes: amb l’un, el dèficit fiscal era d’11.087 milions, i amb l’altre, de 15.000 milions. 

 

Informació relacionada: 

Govern i partits catalans acusen l’executiu espanyol d’elaborar unes balances fiscals polítiques

Fabra: ‘Hi ha una injustícia en allò que ens transfereix l’estat’

Bauzà: ‘El govern espanyol ha de corregir la injustícia fiscal amb les Illes’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any