El govern espanyol fa públiques avui les balances fiscals

  • Diversos mitjans han avançat les conclusions de l'informe · Se'n desprès que el dèficit de Catalunya i les Illes és dins la 'normalitat' dels territoris 'més rics'

VilaWeb
Redacció
23.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol farà públiques avui les dades de les balances fiscals, segons les quals Catalunya, les Illes Balears i Madrid són les comunitats amb més dèficit fiscal. A grans trets, es considera que la redistribució a l’estat espanyol funciona bé i que només caldria revisar una petita part dels saldos fiscals. Ho avançava Europa Press, que citava fonts del Ministeri d’Hisenda.

La publicació arriba set mesos després d’haver encarregat a un equip d’experts encapçalat pel director de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, la redacció d’uns ‘comptes públics territorialitzats’ que substituïssin les balances fiscals, de les quals, segons Montoro, el sobiranisme n’ha fet un ‘ús indegut’.

L’únic mètode aplicat per a obtenir les xifres ha estat el del flux del benefici, que calcula la diferència entre els imposts recaptats en un territori i la despesa pública de què els ciutadans s’han beneficiat i que reparteix per igual els costos dels Ministeris, Defensa, Exteriors i Investigació, entre més, entre tots els ciutadans de l’estat. Per exemple, amb aquest càlcul es pretén que els beneficis del Museu del Prado tenen el mateix impacte a Madrid que a Barcelona o València. No ha fet servir, en canvi, el càlcul del flux monetari, que comptabilitza on s’ha fet cada despesa. Justament ahir, el portaveu del govern català, Francesc Homs, deia que esperava que el govern espanyol fes servir les dues metodologies que havia utilitzat la Generalitat per calcular les balances fiscals, és a dir, tant el del flux del benefici com el del flux monetari.

La balança fiscal de Catalunya del 2011 es va calcular segons aquestes dues aproximacions metodològiques i el govern en va concloure que aquell any Catalunya havia enviat a Madrid 15.000 milions d’euros que no havien tornat.

‘Les regions més riques paguen més’

Segons que avançava Europa Press, les dades de l’informe encarregat pel govern espanyol indiquen un dèficit fiscal a Catalunya, però força inferior al publicat fa poc per la Generalitat. A més, considera que tant en el cas de Catalunya com en el de les Illes Balears i Madrid, només un 10% d’aquest dèficit és degut a un tracte discriminatori, i que la resta és conseqüència d’una renda mitjana superior i d’uns imposts més alts. És a dir, que les dades ‘simplement mostren que les regions més riques paguen més, cosa que és normal’. 

Ja fa temps que el govern espanyol va anunciar que publicaria les balances fiscals, en un intent de neutralitzar l’argument independentista de l’espoliació continuat. L’economista Elisenda Paluzie deia en una recent entrevista amb VilaWeb que la batalla de les balances ja s’havia guanyat i que calia superar aquest debat i centrar-se en la hisenda catalana. 

Una altra de les conclusions de l’informe és l’infrafinançament del País Valencià. Es considera que el sistema de finançament és injust perquè en règim comú hi ha una diferència de quasi trenta punts en el nivell de finançament entre els més ben finançats (que són, amb 120 punts, Cantàbria i la Rioja) i el més mal finançat, que és el País Valencià, amb 92 punts. 

Les noves balances del govern espanyol tindran en compte elements com el repartiment dels ingressos i de les despeses, en comptes dels saldos per territori, fet que segons l’equip de De la Fuente aporta una imatge més real sobre com i on gasta els diners l’estat. Els resultats han de servir de referència per a redactar un nou sistema de finançament que hauria d’entrar en vigor al 2015. 
El Ministeri d’Hisenda manté que els ‘comptes públics territorialitzats’ no han de marcar el model del nou sistema de finançament però sí que han de ser un punt de referència per elaborar un nou sistema que garanteixi una prestació igual dels serveis bàsics a tot el territori espanyol.

 

Informació relacionada: 

Elisenda Paluzie: ‘No caiguem en una batalla que teníem guanyada’

Espanya s’ha quedat 245.512 milions de Catalunya en 26 anys

Ivan Planas: ‘Sense grans xocs econòmics, la independència és completament viable’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any