Com seria el Regne Unit sense Escòcia?

  • El mapa polític, econòmic i demogràfic canviaria considerablement

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fisonomia del Regne Unit canviaria qui-sap-lo si Escòcia votés ‘sí’ en el referèndum del 18 de setembre i es convertís en un estat independent. Un dels més visibles seria la modificació geogràfica. El Regne Unit perdria un 32% del territori i passaria a tenir una mida similar a Tunísia o Grècia, i no pas a la de Nova Zelanda o Romania, com ara. Ho explica la BBC en un article que diu que la pèrdua del percentatge de població seria menor, d’un 8%.

La pèrdua del territori escocès faria augmentar considerablement la densitat de població del Regne Unit, que passaria de ser el 45è país amb més habitants per quilòmetre quadrat a ocupar la 29a posició.

Pèrdues econòmiques

Els efectes econòmics de la independència són difícils de preveure, però, partint de la situació actual, la desaparició de les aportacions escoceses reduiria d’un 7,7% el producte interior brut del Regne Unit. Això vol dir 282,5 lliures per anglès menys cada any, mirant les dades del PIB del 2012. Sense Escòcia, les exportacions britàniques baixarien d’un 7,1%, que és el percentatge escocès actual del comerç a l’estranger.

Un nou dibuix a Westminster

El mapa polític del Regne Unit també seria diferent. Els 59 escons escocesos del parlament actual desapareixerien i això es podria traduir en canvis significatius a Westminster. Si s’agafen els resultats electorals del 2010 i se’n lleven els diputats escollits a Escòcia, el partit conservador de David Cameron mantindria la majoria i només perdria un diputat. En canvi, el partit laborista en perdria 41 i els liberals demòcrates, 11.

Més anys de vida per als anglesos

L’esperança de vida dels escocesos és una mica menor que la de la resta del Regne Unit. De manera que si esdevingués un estat independent, la longevitat dels anglesos creixeria lleument, si més no segons les estatístiques. La vida mitjana dels homes del Regne Unit augmentaria de 2,5 anys i la de les dones 2,1.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any