Duran deixa la secretaria general de CiU, però ho desvincula del 9-N

  • ERC demana 'lleialtat absoluta' a Espadaler, que el substituirà

VilaWeb
Redacció
22.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va deixar ahir el càrrec de secretari general de CiU, després de la reunió de la comissió executiva nacional de la federació. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, el substituirà. Duran continuarà al capdavant d’Unió i es mantindrà com a portaveu de CiU al congrés espanyol. Ahir va justificar la decisió dient que volia anar deixant responsabilitats (a començament d’any ja va deixar la presidència de la comissió bilateral) i passar el relleu a gent que podia assumir les seves responsabilitats.

ERC demana ‘lleialtat absoluta’ a Espadaler

La portaveu d’ERC, Anna Simó, va dir ahir que Duran i Lleida no sempre havia estat en la línia dels acords dels òrgans de direcció de CiU ni amb els compromisos electorals de la coalició. Simó va puntualitzar que no era pas un retret, i que aquestes qüestions s’havien de dirimir dins la coalició.

També va demanar al successor de Duran, Ramon Espadaler, ‘lleialtat absoluta’ cap a aquesta línia, ara que assumeix la secretaria general de CiU. Segons ella, el fet que Espadaler fos més a prop de Mas pel fet de formar part del consell executiu, ha d’assentar aquesta lleialtat: ‘Si avales un programa electoral i un projecte del teu partit has de ser lleial amb aquests preceptes.’

Finalment, va dir que les relacions entre ERC i CiU no canviarien perquè ‘al màxim nivell’ sempre havien estat entre Junqueras i Mas.

Iniciativa considera que Duran continuarà liderant Unió

Dolors Camats va dir que ICV-EUiA no donava importància a la notícia. Duran ‘continuarà sent, com sempre, qui pivoti i lideri Unió’, va afegir.

D’una altra banda, no va trobar que hi hagués esquerdes a CiU: ‘Durant els darrers quatre anys els dos partits que componen la federació han votat exactament igual, excepte en dues qüestions molt concretes i allunyades de l’actualitat política: la llei contra l’homofòbia i la llei de l’avortament.’

Com Camats, el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va manifestar que la decisió de Duran i Lleida no disminuiria el seu paper polític. ‘Potser ha volgut marcar certa distància’, va dir.

Duran desvincula la seva renúncia del procés sobiranista

Duran va desvincular la seva decisió de la consulta, i va repetir que és plenament compromès amb el dret de decidir i amb la consulta del 9 de novembre.

Ramon Espadaler, president del consell nacional d’UDC i conseller d’Interior, serà el substitut de Duran al capdavant de la secretaria general de CiU. Artur Mas va dir que confiava plenament en ell i per això l’havia proposat per al càrrec. Una conferència nacional de CiU l’haurà de confirmar aquestes setmanes vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any