Multitudinari aplec al Pi de les Tres Branques

  • Amb la presència del docent Jaume Sastre · L'ANC del Berguedà hi fa una V

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció / ACN
20.07.2014 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes 2.500 persones s’han concentrat avui per formar una V al costat del Pi de les Tres Branques, gairebé com a vèrtex. Era l’assaig de l’ANC del Berguedà abans de la Diada i ha format part de l’aplec tradicional, al pla de Campllong. És el primer aplec –que ha estat multitudinari– d’ençà que uns desconeguts van tallar una de les branques del pi vell. Entre els assistents hi havia Jaume Sastre, el docent mallorquí que va fer una vaga de fam de quaranta dies en defensa d’una educació digna en català a les Illes.

Una cercavila de gegants, els trabucaires, castells, la lectura d’un poema de Verdaguer i una representació amb el rei infant Jaume I han omplert la jornada, més concorreguda que de costum, tal com ha dit el batlle de Castellar del Riu, Adrià Soler, que ha dit que hi havia unes 2.500 persones.

La crida de l’ANC per participar a la V d’assaig al Berguedà, la importància del moment polític i la mutilació d’una de les branques han estat reclams de la mobilització.

Jaume Sastre, representant de les Illes

El professor de secundària de les Illes Jaume Sastre, que va fer una vaga de fam contra els atacs lingüístics de Bauzá, ha estat el representant balear a l’aplec. Per part del País Valencià hi havia David Garrido, historiador i autor de la biografia ‘Ramon Berenguer IV’, ara que fa nou-cents anys que va néixer. I del Principat hi havia Roger Buch, politòleg i professor, autor de ‘Asfixiant la llengua‘, una crònica dels atacs a la llengua catalana. També hi era present l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb la participació de Jaume Marfany.

El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, que també hi ha acudit, ha apel·lat a la capacitat de resistència i la fortalesa interiors dels catalans: ‘Si entenem que és una cursa complicada i llarga ens en sortirem segur. Si som resistents i resilients, tindrà un final positiu, és a dir, votarem i decidirem en llibertat la independència.

La restauració del pi

Abans de l’aplec no ha estat possible de restaurar la branca mutilada, una feina que hauran d’enllestir els tècnics de la Diputació de Barcelona i la Generalitat a la tardor. La inclinació del pi vell, mort de fa anys, el pes de la branca i la capacitat de les arrels són aspectes que té en compte el projecte d’estudi per a restaurar l’arbre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any