El govern ja té dibuixats els dos mil punts de votació del 9-N

  • La vice-presidenta, Joana Ortega, demana la col·laboració dels ajuntaments

VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha explicat avui que el govern ja té clar un mapa dels aproximadament 2.000 punts de votació de la consulta del 9 de novembre. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ortega ha dit que aquests punts no només són dependències municipals sinó que ‘hi ha de tot’ i ha demanat la col·laboració dels ajuntaments. Ha informat també que la Generalitat també disposava d’eines informàtiques que elaboraran el cens de participació després de l’aprovació de la llei de consultes i del decret de convocatòria. D’altra banda, Ortega ha pronosticat que la llei estigui aprovada cap a la primera quinzena de setembre.

Ortega ha explicat aquest dilluns que el Govern ja té un dibuix d’on s’ubicaran les aproximadament 2.000 urnes, que ha confirmat que seran de cartró, com les utilitzades al Quebec, i ‘d’elaboració fàcil i ràpida’ i amb un cost ‘molt reduït’ en relació a les de metacrilat. En aquest sentit, ha insistit que treballaven amb dades que encara no estan tancades, també ha comentat que s’està treballant amb prototips de paperetes. D’altra banda, Ortega ha sol·licitat la ‘col·laboració expressa’ dels ajuntaments, tot i que ha deixat clar que aquesta no es pot fer efectiva fins que la consulta no estigui convocada.

La vicepresidenta del Govern ha pronosticat que la Llei de consultes es podrà aprovar al voltant de la primera quinzena de setembre, en funció del calendari que fixi el Parlament. ‘Primer s’ha d’aprovar el text a la ponència i després en seu parlamentària, esperem que sigui el més aviat possible’, ha subratllat Ortega.

Sobre la data d’aprovació, Ortega s’ha queixat que el govern espanyol ja hagi anunciat que recorrerà una llei ‘que encara és en una ponència’. ‘Si la llei s’ajusta a la constitució i a leEstatut, el que no poden fer és acabar polititzant tots els actes legislatius que fa el Parlament de Catalunya’, ha criticat.

Ortega també s’ha referit al cens de la consulta del 9-N i ha detallat que la Generalitat ja disposa d’eines informàtiques per determinar l’univers total de la convocatòria, en funció del que s’estableixi en la llei de consultes i de les dades que els ajuntaments cedeixen a l’Idescat. ‘A partir d’aquí, hi hauria d’haver un treball per poder elaborar combinacions de dades que permetessin treure el cens de la participació que s’acordés i que donés resposta al decret de convocatòria’, ha dit Ortega, que també ha negat que el Govern hagi demanat el cens als ajuntaments.

La reunió Mas-Rajoy, ‘discreta’

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s’ha mostrat partidària que la reunió que van acordar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, sigui ‘discreta’. Per aquest motiu, la vicepresidenta ha eludit avançar més detalls sobre la trobada i ha assegurat que ‘l’important és que es produeixi i que tingui fruits esperats per a Catalunya’.

Pocs registres dels catalans residents a l’exterior

D’altra banda, Ortega ha animat els catalans residents a l’exterior que s’inscriguin en el registre que la Generalitat elabora. En aquest sentit, ha admès que fins ara pocs catalans a l’estranger s’hi han apuntat, un miler, i ha remarcat la necessitat que facin un ‘esforç perquè entenguin que és un tràmit important per estar al dia de què passa al nostre país’ i s’hi apuntin amb vista a futurs esdeveniments i com a eines de diàleg ‘més fluid i participació més directa’. La vice-presidenta, però, ha deixat clar que aquest registre no equival al cens que es podria utilitzar en la consulta del 9-N.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any