Els Gegants de Girona

  • Al llarg de la seva història, els Gegants de Girona n’han viscut de tots colors: van estar a punt de ser enterrats, decapitats i se’ls hi va restaurar el cap amb ciment

VilaWeb
Redacció
12.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera referència que es té dels gegants gironins data del 1513. També se sap que a l’any 1830 Girona ja comptava amb dues parelles i que pocs anys més tard se’ls en va afegir una tercera. Amb el temps, però, es van anar arraconant els més vells fins a quedar només una parella.

A principis del segle XX els gegants només sortien per la festa de Corpus. Una de les anècdotes més interessants de la vida d’aquests gegants és que, al prohibir-se la participació d’entremesos en aquesta festa, els portadors dels gegants i de l’Àliga els dugueren al cementiri, talment com si fossin morts. Anaven vestits amb túniques negres i estaven sobre les lloses, com a punt d’enterrar-los. A més, en senyal de protesta, els nans van ser llençats daltabaix de les escales de la Catedral.

També sa sap que durant aquesta època van ser restaurats sovint però inevitablement el cartró dels caps dels gegants s’estava deteriorant. Com que el cap se’ls deformava es va decidir solucionar aquest problema omplir-lo de ciment. Al gegant li va extreure l’imatger Domènec Umbert  durant una restauració però la geganta encara el duu. Això fa que actualment sigui una de les peces més pesants del país.

Després d’anys sense sortir al carrer, a la dècada dels noranta van ser recuperats de l’oblit. El Taller Ventura i Hosta en va fer unes rèpliques que només surten en ocasions molt especials, com ara el mes de novembre per les Festes de Sant Narcís. Els originals van ser desats al Museu d’Història juntament amb l’antiga Àliga però actualment no estan exposats al públic degut a la seva fragilitat. Els cossos dels gegants – excepte els caps i les mans- son fets d’una sola peça de vímet que a més es troba en molt mal estat.

L’any 1985 es van estrenar uns nous gegants: en Carlemany i l’Anna Gironella. Popularment es coneixen com els gegants d’en Vivó perquè van ser dissenyats per Carles Vivó i construïts al Taller de Can Boter de Tiana. Però en arribar a Girona no van convèncer a la ciutat i van ser decapitats i a l’’Escola d’Art La Mercè els hi va fer uns caps i uns vestits nous de trinca. Finalment el 1998 se n’estrenen les còpies que actualment ballen, obra del Taller El Drac Petit de Terrassa. Ells són els ambaixadors de la ciutat i celebren la seva trobada per Sant Narcís.

Des de l’any 2001 la ciutat també compta amb el gegant Gerió, una figura molt particular perquè representa les tres cares del mitològic Gerió. Segons diu la llegenda va ser aquest personatge qui va fundar la ciutat de Girona. Té tres cares perquè tenia tres oficis: bover, guerrer i paleta. El gegant, que és obra del Taller El Drac Petit de Terrassa, només surt a la ciutat ja que pesa més de cent quilos i és portat per dues persones alhora.

Actualment les dues parelles de gegants oficials de la ciutat i el gegant Gerió són portats per l’entitat gegantera La Fal·lera Gironina.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any