El canvi de nom dels municipis durant la Revolució Francesa

  • Els revolucionaris van rebatejar molts topònims per a esborrar referències religioses, monàrquiques i nobiliàries

VilaWeb
Redacció
09.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant els canvis de règim hi ha moltes coses que es transformen de soca-rel. Tot i que de vegades sol passar inadvertit, en el transcurs de revoltes i revolucions es canvien, fins i tot, molts noms de lloc. A casa nostra va passar durant la guerra del 1936-1939, quan molts municipis amb noms de sants van rebre una denominació considerada més ‘laica’. Però això mateix havia passat un segle i escaig abans, durant la Revolució Francesa.

Fins a tres milers de comunes van canviar de nom per iniciativa dels revolucionaris, especialment els topònims d’origen religiós o els que feien referència a la monarquia o la noblesa: La Villedieu es va canviar per La Carmagnole, Saint-Etienne per Ville-d’Armes; Martigny-le-Comte va esdevenir Martigny-le-Peuple; Grenoble es va convertir en per Grelibre; Bucy-le-Roi en Bucy-la-République, i Montlluís, a la Cerdanya, va rebre primer el nom de Montlliure i després Mont de la Llibertat.

També es van rebatejar algunes ciutats que s’havien revoltat contra el partit de Robespierre, com Marsella, que es va castigar amb la denominació Comuna Sense Nom.

És clar, la residència dels reis de França, Versailles, també en va patir les conseqüències i va passar a dir-se Berceau-de-la-Liberté (Bressol de la Llibertat) fins que, ara fa dos-cents anys, el 8 de juliol de 1814, un decret de Lluís XVIII va acabar anul·lant els tres mil rebateigs anteriors.

El diari Le Parisien n’ha aplegats molts en aquest mapa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any