L’NSA va espiar molts més internautes corrents que no pas persones sota vigilància especial

  • Una anàlisi del Washington Post revela que nou de cada deu comunicacions interceptades per l’agència eren d’usuaris comuns

VilaWeb
Redacció
06.07.2014 - 14:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Del 2009 al 2012, quan l’Agència de Seguretat dels EUA (NSA) va interceptar comptes d’internet d’estrangers a qui podia vigilar legalment, també va recollir les converses de milers i milers d’usuaris corrents d’internet, tant dels EUA com de fora. Ho revela una anàlisi del Washington Post. De fet, el diari calcula que de cada deu comunicacions interceptades nou eren d’internautes comuns, i no de persones sota el focus dels serveis d’intel·ligència.

Tot i que aquestes comunicacions contenien informació personal i sense utilitat per als analistes de l’NSA, l’agència va retenir-ne la majoria. Entre els 160.000 missatges i quasi 8.000 documents d’11.000 comptes d’internet filtrats fa un any per Edward Snowden i analitzats pel diari, hi ha moltes ‘històries d’amor i desamor, hàbits sexuals il·legals, crisis mentals, converses polítiques i religioses, angoixes econòmiques i esperances trencades. La vida quotidiana de més de deu mil usuaris que no eren a la llista d’objectius de vigilància dels EUA’. També hi ha més de 5.000 fotografies privades.

El diari afegeix que aquest espionatge en massa, en algun cas, va donar pistes de valor per a la intel·ligència, com ara la revelació d’un possible programa nuclear secret a l’estranger.

Segons la llei, la vigilància de l’NSA només ha de tenir per objectiu ciutadans estrangers que es trobin fora dels EUA, tret que hi hagi una ordre judicial especial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any