El CATN prepara un informe sobre els requisits per a entrar a formar part de la UE

  • Pi-Sunyer diu al parlament que a Catalunya no li seria gaire difícil · Els nous informes del CATN es presentaran el 14 de juliol

VilaWeb
ACN
03.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer, considera que a Catalunya no li costaria gaire de complir els requisits per a ser membre de la Unió Europea, pel que fa als organismes reguladors i les estructures administratives. Ho apunta un informe que prepara el CATN i que presentarà aquest mes de juliol. S’hi analitzen els organismes reguladors que caldrien per a formar part de la UE en cas d’una Catalunya independent. El CATN, juntament amb més institucions, analitza els tests que han hagut de passar els tres últims estats que han entrat a la UE.

En una compareixença a la comissió parlamentària d’estudi del dret de decidir, Viver Pi-Sunyer va dir que Catalunya compliria els anomenats requisits de Copenhaguen. Són requisits que es van establir específicament per als països de l’Est, però que després s’han aplicat a tots els estats que han volgut entrar a la UE. N’hi ha de polítics (democràcia, estat de dret, drets humans) i d’econòmics (mercat viable), a més de la voluntat d’assumir els mandats de la UE. 

D’una altra banda, ahir Viver Pi-Sunyer va donar compte dels últims quatre informes presentats pel consell: administració tributària, cooperació, internacionalització del procés i relació amb la UE.

‘Ens hem tirat un tret al peu’

Entre tots quatre, va fer un èmfasi especial en el que analitzava el futur d’una Catalunya en el marc de la Unió Europea. Segons el CATN, un nou estat català quedaria dins de la Unió o, a tot estirar, en sortiria temporalment i després s’hi reintegraria d’una manera ràpida. En aquest temps transitori, abans de tornar a formar-ne part, mantindria el dret europeu. Per això Viver Pi-Sunyer va dir que els sobiranistes s’havien tirat ‘un tret al peu’, quan havien insistit que Catalunya quedaria dins la UE automàticament.

L’única picabaralla de la sessió va ser entre el president del CATN i el portaveu del PSC al parlament, Maurici Lucena. El diputat li va recriminar que els informes del CATN només analitzessin l’opció de la independència, i va qüestionar la solidesa jurídica del contingut. A parer seu, s’hi expressen opinions que no valen tant com la de representants de la Comissió Europea que han avisat que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. I va esmentar José Manuel Durão Barroso i Romano Prodi.

En la rèplica, Viver Pi-Sunyer va dir que li dolia que Lucena pensés que treballaven sense honestedat: ‘L’objectivitat difícilment existeix, però hem d’intentar ser tan honestos com sigui possible.’ Va dir que ell en cap cas no havia demanat que no es tinguessin en compte les opinions de Barroso o de Prodi, sinó que calia tenir-les presents, però que no eren opinions oficials de la Comissió. Sobre l’anàlisi de les altres opcions, va insistir que les altres vies eren ‘més explorades’ i a més no depenien de la Generalitat, mentre que la independència era l’àmbit ‘més ampli de llibertat d’actuació des de Catalunya’.

Quatre informes el 14 de juliol

Viver Pi-Sunyer va avançar que el 14 de juliol presentarien almenys quatre nous informes que ja tenien enllestits. Els vuit restants es faran públics abans d’acabar el mes de juliol, tot i que va reconèixer que n’hi havia dos de més endarrerits que potser passarien a la primera quinzena de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any