El CATN prepara un informe sobre els requisits per a entrar a formar part de la UE

  • Pi-Sunyer diu al parlament que a Catalunya no li seria gaire difícil · Els nous informes del CATN es presentaran el 14 de juliol

VilaWeb
ACN
02.07.2014 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, considera que a Catalunya ‘no li seria massa costós’ complir els requisits fixats per ser membre de la Unió Europea des del punt de vista dels organismes reguladors i les estructures administratives. Així ho apunta un informe que prepara el CATN i que presentarà aquest mes de juliol. S’hi analitzen els organismes reguladors que caldrien per formar part de la UE en cas d’una Catalunya independent. El CATN, juntament amb altres institucions, analitza els ‘screenings’ o tests que han hagut de passar els últims tres estats que han entrat a la UE per avaluar els requisits.

En la seva compareixença a la comissió parlamentària d’estudi del dret de decidir, Viver Pi-Sunyer ha apuntat que Catalunya compliria els anomenats requisits de Copenhague, creats específicament per als països de l’Est però que després s’han aplicat a tots els estats que han volgut entrar. Aquests criteris són polítics (democràcia, estat de dret, drets humans) i econòmics (mercat viable), a més de la voluntat d’assumir els mandats de la UE. 

Aquestes són les condicions prèvies per a la consideració d’un estat com a possible candidat. I el CATN creu que a Catalunya no li seria massa costós de complir també amb el test en matèria d’organismes reguladors i estructures administratives, si és que finalment els hagués de passar. Això és el que analitza un dels informes que el consell ha de presentar aquest juliol, i que avalua els ‘screenings’ que van passar els últims tres estats que van integrar-se dins de la UE. 

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha comparegut davant de la comissió d’estudi per donar compte dels últims quatre informes que va presentar el consell: administració tributària, cooperació, internacionalització del procés i relació amb la UE.

Viver Pi-Sunyer ha fet especial èmfasi en el que analitzava el futur d’una Catalunya en el marc de la Unió Europea. En aquest sentit, ha recordat que el CATN conclou que un nou estat català quedaria dins de la Unió o si més no sortiria temporalment per després fer una integració ràpida, mantenint en tot moment el dret europeu en aquest temps transitori abans de tornar a formar-ne part.

‘Ens hem tirat un tret al peu’

En aquest sentit, Viver Pi-Sunyer ha reconegut que els sobiranistes ‘s’han tirat un tret al peu’ en aquest tema insistint que Catalunya quedaria dins de la UE automàticament. Al seu parer, aquesta possibilitat és ‘difícil’, essent més probable una sortida transitòria per després tornar-hi a entrar.

El president del CATN i el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, han protagonitzat pràcticament l’única picabaralla de la sessió. El socialista li ha recriminat que els informes del CATN només analitzin l’opció de la independència, i no d’altres vies, i ha qüestionat la solidesa jurídica del seu contingut, expressant opinions que, al seu parer, no valen el mateix que la de representants de la Comissió Europea que han avisat que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. Ha citat els noms de José Manuel Durao Barroso i de Romano Prodi.

En la seva rèplica, Viver Pi-Sunyer ha dit que li dolia que Lucena pensés que treballaven sense honestedat. ‘L’objectivitat difícilment existeix però hem d’intentar ser el màxim d’honestos possibles’, ha apuntat. També ha remarcat que ell en cap cas havia dit que no s’haguessin de tenir en compte les opinions de Barroso o de Prodi, ha assenyalat que s’havien de tenir presents, però que no eren opinions oficials de la Comissió. Pel que fa a l’anàlisi d’altres opcions, ha insistit que les altres vies estan ‘més explorades’ i a més no depenen de la Generalitat, mentre que la independència és l’àmbit ‘més ampli de llibertat d’actuació des de Catalunya’.

Quatre informes el 14 de juliol

Viver Pi-Sunyer ha avançat que el proper 14 de juliol presentaran com a mínim quatre nous informes que ja tenen enllestits. Els vuit restants es faran públics abans d’acabar el mes de juliol, tot i que ha reconegut que hi ha dos més endarrerits que potser passen a la primera quinzena de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any