Nou atac global a la ciutadania

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de l’estiu de l’any passat, la Comissió Europea està negociant amb l’administració dels EUA i el lobby empresarial l’Acord Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP), d’amagat de la ciutadania. Hi ha un tractat similar, preparat per a ser ratificat prompte, entre la UE i el Canadà, l’Acord Econòmic i Comercial Global (ZETA). Un dels objectius del TTIP i del ZETA és abolir els principals obstacles existents per a augmentar els beneficis empresarials. Si, com estava previst, el TTIP es signa el 2015, posarà en perill drets democràtics essencials com les normes, reglaments i estàndards sobre la seguretat dels productes alimentaris i de consum, protecció del medi ambient i gestió de productes químics tòxics, serveis financers i regulació bancària, regulació sobirana dels serveis, termes de patents farmacèutiques, drets laborals i democràtics i més àrees de política pública.

El ZETA i el TTIP també contindran l’anomenada ‘solució de controvèrsies entre inversors i Estats’ (ISDS) que atorga a les empreses estrangeres el dret de portar als tribunals privats de corporacions els casos que consideren que redueixen el valor de les seues inversions, desafiant directament les polítiques i accions dels governs.

Els EUA pretenen que les empreses puguen denunciar els estats si aproven una llei que perjudique l’activitat empresarial vigent anteriorment. Això significaria donar un nou dret i poder a les multinacionals nord-americanes per a denunciar davant un tribunal comercial transatlàntic de nova creació qualsevol llei o decisió judicial de caràcter social, ambiental o sanitari. Aquest instrument anul·la el sistema judicial en l’àrea econòmica i només privilegia els interessos de corporacions i mercats financers així com la globalització neoliberal.

Aquest tractat implicarà perjudicis greus a les empreses locals que hauran de competir en desavantatge amb les multinacionals nord-americanes. Però hi ha un altre aspecte que pot implicar-ne també als governs locals, autonòmics i estatals, car una altra de les demandes claus de les patronals en totes les negociacions comercials ha sigut garantir que la compra pública (contractes de governs locals, autonòmics, estatals) siga oberta a la competició global, contràriament als recents programes econòmics del govern espanyol que pretenien afavorir contractes amb xicotetes empreses locals enfront de les empreses multinacionals com una via de donar suport a les economies locals per a recuperar-se de la crisi financera, posant en risc els criteris de suport a la compra local o els avanços que es puguen realitzar en matèria de clàusula social o compra ètica.

Per tot açò, cal manifestar el rebuig a l’esmentat tractat de Lliure Comerç entre els EUA i la Unió Europea i a l’opacitat en la seua negociació, així com instar la Comissió Europea que cesse les negociacions i que opte per un procés més transparent, exigint la celebració de referèndums en tots els països on les respectives constitucions prevegen aquesta disposició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any