El premi Llibreter surt a cercar els lectors

  • Antoni Vives amb 'I demà, el paradís' (la Magrana) i Wajdi Mouawad amb 'Ànima' (Periscopi) obtenen el guardó

VilaWeb
M.S.
19.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una festa oberta a tots els lectors, a l’antiga fàbrica Estrella Damm, va acollir el lliurament del quinzè premi Llibreter, guanyat per Antoni Vives amb ‘I demà, el paradís’ (la Magrana), en la categoria de literatura catalana; Wajdi Mouawad, amb ‘Ànima’ (Periscopi), en la categoria d’altres literatures; i l’àlbum il·lustrat ‘Aquest barret no és meu’ (Milrazones), de Jon Klassen. Per la festa hi van passar més de cinc-centes persones.

Ahir al vespre l’antiga fàbrica Damm es va omplir de lectors, editors, llibreters, autors, periodistes literaris, crítics, distribuïdors… L’acte, conduït per Gemma Ruiz, periodista cultural de TV3, començà amb el lliurament dels tres premis Llibreter 2014 i continuà amb una festa amb una escenificació de luxe: l’actor Sergi López va llegir uns fragments de l’obra ’84 Charing Cross Road’. També es va fer un reconeixement emotiu a la trajectòria de trenta-cinc anys d’ofici dels llibreters Enric Balanzó (Abacus), Pep Barnades (Altaïr) i Guillem Terribas (llibreria 22).

Un premi Llibreter de literatura catalana renyit

El premi Llibreter destaca una obra publicada l’any abans que ha passat massa desapercebuda al públic en general, i que mereix de ser destacada per la qualitat. Des de fa quatre anys s’atorguen tres premis: el primer destaca una obra de la literatura catalana; el segon, una de les altres literatures; i finalment es premia un àlbum il·lustrat.

Enguany, el premi en la categoria de literatura catalana s’ha atorgat a Antoni Vives per ‘I demà, el paradís’ (la Magrana). El jurat ha destacat la cura del llenguatge i un argument molt ben travat, que vincula el Cadaqués dels anys trenta, la Guinea Equatorial colonial i el Cadaqués dels anys seixanta. És una novel·la que pot arribar a una gran diversitat de lectors. Així ho considera un jurat format per Olga Federico (llibreria La Impossible, Barcelona), Isabel Guilera (llibreria 22, Girona), Anna Mora (la Llar del Llibre, Sabadell), Eva Portell (la Gralla, Granollers) i Jordi Sanz (llibreria l’Illa, Mollet). El jurat també va explicar que la decisió havia costat, per la qualitat de les tres obres finalistes: ‘I demà, el paradís’ competia amb ‘Cafè Barcelona’ (Proa), de Joan Carreras, i ‘Dos taüts negres i dos de blancs’ (Proa), de Pep Coll.

La radicalitat de Wajdi Mouawad, premiada

Per una altra banda, en la categoria d’altres literatures, el premi Llibreter va guardonar ‘Ànima’ de Wajdi Mouawad. Se’n van valorar les veus narratives i la contundència temàtica. Tot i que no es considera una lectura fàcil, el jurat en va valorar el caràcter únic i la radicalitat. El jurat era format per Gemma Barrufet (llibreria A peu de pàgina, Barcelona), Fe Fernández (llibreria L’esposada, les Franqueses del Vallès), Mireia Gispert (llibreria la Memòria, Barcelona), Lluís Morral (llibreria Laie, Barcelona) i Àlex Pler (llibreria Haikus, Barcelona).

Un conte genialment impertinent

El premi Llibreter, en la categoria de llibre il·lustrat, va ser per a ‘Aquest barret no és meu’ (Milrazones) de John  Klassen. El jurat en va destacar la sorprenent senzillesa tècnica en la il·lustració, carregada de microdetalls, i que fos genialment impertinent, en la línia de Maurice Sendak. Integraven el jurat Oblit Baseira (llibreria Casa Anita, Barcelona), Paula Jarrin (llibreria Al·lots, Barcelona), Meritxell Ral (llibreria la Central, Barcelona), Ricardo Renon (llibreria Abracadabra, Barcelona) i Irene Tortós-Sala (llibreria l’Altell, Banyoles).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any