Escola Valenciana tanca les Trobades evidenciant ‘la necessitat d’un canvi de govern’

  • Les activitats fetes per tot el País Valencià aquests últims mesos han aplegat uns 200.000 participants

VilaWeb
Redacció
15.06.2014 - 17:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de 200.000 assistents han passat per les Trobades d’Escola Valenciana d’enguany, que han organitzat més d’un miler de tallers per tot el País Valencià. Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ho valora així: ‘S’ha consolidat una vertebració social de promoció i defensa de l’escola en valencià, pública, de qualitat, constructiva, participativa i transversal que evidencia la necessitat d’un canvi de govern.’ També ha exigit a l’administració ‘que vetlle pels programes òptims d’ensenyament que reclama la societat valenciana i atenga les necessitats educatives del nostre futur’.

Les Trobades s’han clos avui a Algar de Palància, on se n’ha fet balanç. Escola Valenciana retreu al govern d’Alberto Fabra ‘l’intent de suprimir, per criteris ideològics, unitats educatives en valencià, el tancament de cinc escoles públiques amb programes en la nostra llengua i l’establiment de la LOMCE per a promoure l’ensenyament monolingüe en castellà, l’ensenyament concertat i  metodologies educatives pròpies de temps pre-democràtics’. Fa temps que l’entitat impulsa l’Oficina de Drets Lingüístics, per actuar jurídicament contra les vulneracions dels drets lingüístics per part del consell i la discriminació per raons de llengua.

‘Tres judicis en favor de l’ensenyament en valencià per part del Tribunal Superior de Justícia; la petició de la suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs 2014-2015 que acaba de ser admesa a tràmit pel mateix tribunal i que està pendent de la vista oral; i recursos de famílies que s’han quedat sense ensenyament en valencià són algunes de les actuacions judicials que duu a terme el servei jurídic d’Escola Valenciana –recorda–. Si el TSJ valencià admet la suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs vinent, aquest quedarà anul·lat i la Conselleria d’Educació no podrà tancar les cinc escoles en valencià que ha sentenciat a mort, entre les quals es troba el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs. I les lluites de la Plataforma PROU dels centres d’Ontinyent, de les famílies que s’han mostrat insubmises a la LOMCE en el Poble Nou de Benitatxell o les famílies del CEIP Herrero de Castelló a les quals se’ls ha denegat el dret a què els seus fills estudien en valencià, hauran guanyat un dret bàsic que reclamen. Restem a l’espera. Hi ha molt en joc.’

L’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana és un servei gratuït d’Ecola Valenciana, i es manté amb el suport econòmic del miler d’Amics i Amigues de l’entitat. Moreno diu: ‘Per continuar en aquesta línia d’actuació, Escola Valenciana ha de tenir almenys 3.000 Amics i Amigues. Eixa és la realitat. La defensa de la nostra escola i de la nostra llengua en diversos àmbits, de manera sostenible i autosuficient, requereix aquesta d’implicació.’

Última Trobada del curs

Unes 5.000 persones han tornat a Algar de Palància, una població de poc més de 500 habitants, en aquesta darrera Trobada. Hi han participat vint-i-cinc centres educatius de la comarca i s’han fet una cinquantena de tallers i parades d’escoles, instituts i entitats.

La Trobada ha començat amb una cercavila dels centres educatius amb música d’una xaranga, de la dolçaina i el tabal del grup de danses la Solana d’Algar, dels dolçainers Germans Caballer de Sagunt i de l’Agrupació Musicultural d’Algar de Palància. Els assistents també han pogut gaudir de les danses de la Solana i de la muixeranga del Camp de Morvedre, acompanyada de la Llavor Dolçaina i Tabal. Així mateix, s’han organitzat visites guiades per Algar de Palància. El final de festa ha anat a càrrec del grup Xiquimisquis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any