La cara incòmoda del futbol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2014 - 00:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La hipocresia humana pot arribar a límits incalculables, per no parlar de la ignorància.
 
Ja fa mesos que hem sentit a parlar de la celebració del mundial de futbol: anuncis a les llandes de coca-cola, a la televisió, a les xarxes socials… Enguany es celebrarà al Brasil, perquè és clar… no hi havia més països al mapa.

Tothom sap la realitat del Brasil, o almenys qui té un mínim de cultura general i consciència social. El Brasil és una altra víctima d’un govern corrupte i despòtic, amagat sota una falsa constitució a què només es fa referència quan l’interès és dels de dalt. Un país amb desigualtats socials realment importants, un país condemnat a la misèria dels més pobres. I per si no en tenien prou, arriba la FIFA amb tota la seua merda i es deixen caure allà, amb el pes de tota una màfia professional, per a enfonsar-los en una indigència més que evident.

Per a poder implantar les infraestructures necessàries han desallotjat vora 70.000 famílies, violant sistemàticament el dret a l’habitatge. São Paulo i Rio de Janeiro han estat l’escenari de protestes anti-mundial durant aquest any. Milers de metges i docents s’han unit a la lluita també, ja que s’han destinat els diners dels impostos a finançar el mundial en compte se solventar la precària situació dels sectors educatiu i sanitari. I això, ho han afegit a la crisi econòmica que també el Brasil ha patit aquests últims anys. El govern no ha dubtat a aplicar la censura més radical possible per tal de reprimir les revoltes, incloent-hi la utilització de mesures realment perilloses com la brutalitat policial. S’ha censurat molta informació i a penes ens han informat correctament a la televisió, ni tampoc a la xarxa. Això no interessa per al negoci…

Però és que la societat tampoc no vol saber-ne coses, prefereix gaudir del partit de dijous sense massa preocupacions. Mentrestant, uns altres pagaran el preu de la nostra indiferència.

Lloem herois futbolístics fills d’aquest brutal capitalisme que mata milers de persones i que proclama injustícies a cada pas. Herois que una vegada a l’any fan una donació a una ONG i acudeixen a un parell d’actes benèfics, i encara els sobren fortunes per a viure per damunt de les possibilitats de tota una gent que està patint les conseqüències d’un sistema del que ells mateixos en són partícips. I el més trist és que part d’eixos diners vénen de les nostres butxaques, una part ens els agafen ‘amprats’ sense demanar permís, i l’altra part l’invertim conscients i gustosament. Adorem la hipocresia dels qui es fan propaganda viatjant a l’Àfrica amb un grapat de bitllets davall el braç, com si anaren a pagar-los a aquells pobres xiquets la feina feta debades perquè ells -i alguns de nosaltres- pogueren vestir les seues populars samarretes. I després h tornen per a arrabassar la casa a unes famílies humils i innocents, pensant que tenen algun tipus de potestat sobre el món. I és cert que la tenen perquè nosaltres donem suport al seu poder, hem caigut en mans d’aquest negoci global que ens té cecs i entretinguts. Nosaltres també hi participem. Adorem el futbol de masses i amb ell el capital, les grans multinacionals que dipositen els seus interessos en aquest monstre disfressat d’esport. No ens enganyem, el futbol no aportarà beneficis al poble brasiler, sinó a aquells mateixos que hi han invertit: els beneficis no són cosa de tots.

A tots aquells que penseu que un esdeveniment així pot justificar la violació dels drets humans, per als qui us passareu el cap de setmana cara al televisor participant d’aquesta injustícia… Que us faça bon profit el mundial i que no us pese la consciència després.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any