Els diputats del congrés hauran de votar en veu alta la llei d’abdicació

  • IU i el grup mixt aconsegueixen imposar la votació nominal, i no electrònica

VilaWeb
ACN
06.06.2014 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La votació final del decret de successió de Juan Carlos, dimecres vinent dia 11 al congrés espanyol, no serà electrònica, com és habitual, sinó pública i per crida de cadascun dels diputats. És a dir que cada diputat serà cridat pel seu nom, s’haurà d’aixecar i pronunciar el seu ‘sí’, ‘no’ o bé ‘abstenció’. Fonts del congrés han confirmat que aquest procediment és fruit de les peticions que han presentat el grup d’Esquerra Unida, ICV i Cha, a més d’altres del grup mixt.

Aquestes formacions han sol·licitat que s’apliqui l’article 85 del Reglament del congrés, que preveu que si dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats ho demanen, caldrà fer una votació ‘pública i per crida’ de cada representant. Amb tot, el mateix article preveu que si algun grup ho demana, la votació sigui secreta. Fonts del grup socialista han dit que ells no ho demanaran. 

La petició de les formacions d’esquerra té com a objectiu posar de manifest l’oposició de part de la cambra a l’aprovació del decret de successió, que es farà per un tràmit urgent i de lectura única, i també posar contra les cordes part dels diputats del grup socialista, que han expressat les seves reticències al suport de la seva formació a la proclamació de Felipe VI.

El ple del dia 11, on aquest serà l’únic punt de l’ordre del dia, començarà amb la discussió de la tramitació del decret com a lectura única, amb cinc minuts per grup. Després un membre del govern espanyol defensarà el projecte i els grups parlamentaris disposaran d’un torn de 15 minuts. Totes les formacions del Grup Mixt també podrà intervenir i tancarà el debat el Grup Popular.

A la votació, el decret tindrà el suport del PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN. ERC, Esquerra Plura, Nova Canaries, i BNG ja han anunciat el vot en contra. El PNB i CiU s’abstindran.

El Senat rebrà el text procedent del Congrés el dia 12, de manera que podrà sotmetre’l al criteri de la cambra alta al ple de la setmana següent. El debat a la cambra alta tindrà lloc el dia 17 o 18 -encara no està fixat-, de manera que en aquesta jornada ja quedarà definitivament aprovat per les Corts i pendent de la signatura del rei. Un cop signat, es publicarà al BOE, i Felip VI podrà ser proclamat per les Corts els dies 18 o 19.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any