Quaranta mapes per a entendre internet

VilaWeb
Redacció
07.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada dia accedim a internet a través del mòbil, l’ordinador, la pissarreta i tota mena de ginys i objectes connectats. Se’ns ha fet omnipresent. Tot plegat és fruit d’un complex sistema de cables, servidors, cables i infrastructures desenvolupades al llarg de dècades. Per a saber d’on ve internet, com funciona i com és utilitzat per la gent, entre moltes més qüestions, el portal nord-americà Vox ha aplegat quaranta interessantíssims mapes.

A ’40 maps that explain the internet’, els cinc primers són dedicats al pas de la xarxa ARPANET a l’actual internet, del 1969 al 1982. En un altre es veu la conversió d’internet en una xarxa mundial, el 1993, i com va conquerir el planeta el 2000.

Entre la quarantena de mapes, n’hi ha de dedicats a la internet mòbil, a la velocitat de la connexió al món, als indrets on les grans companyies desen les seves dades, a la manera com el navegador Chrome i la xarxa Facebook s’han convertit en dominadors del seu àmbit i a quins són els dominis nacionals a Europa, en un mapa on entre els sufixos territorials de dues lletres (com .ad i .de) s’inclou excepcionalment el genèric .cat. El nostre país queda singularitzat també en el mapa sobre les principals llengües a Twitter, amb el català inclòs.

En l’apartat d’amenaces a internet, amb mapes sobre els països que bloquen o censuren la xarxa, i un altre que explica com el règim de Hosni Mubàrak va aconseguir desconnectar del tot el país el 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any