Per què l’ANC no va convocar a les concentracions de dilluns per la república?

  • 'Que l'arbre no ens impedeixi de veure el bosc', diu el vice-president, Jaume Marfany, en un apuntament al seu bloc

VilaWeb
Redacció
04.06.2014 - 09:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns al vespre hi va haver desenes de concentracions en desenes de municipis del país, poques hores després de l’anunci d’abdicació de Juan Carlos. Les van convocar ERC, per reivindicar una república catalana; la CUP, per una república dels Països Catalans; ICV, Procés Constituent, Compromís i MÉS, per un referèndum en què es pogués decidir entre monarquia o república a l’estat espanyol; i Esquerra Unida per reivindicar la tercera república espanyola. Les convocatòries es van fer a la xarxa, on alguna gent va trobar a faltar que l’Assemblea Nacional Catalana també hi donés suport.

El vice-president de l’ANC, Jaume Marfany, ho ha explicat en un apunt al seu bloc, on comença recuperant un comunicat intern que l’entitat va enviar a totes les assemblees territorials i sectorials: ‘L’ANC basa la seva actuació en el Full de Ruta 2014-2015 aprovat en la passada Assemblea General i que remarca clarament que “l’objectiu prioritari del poble català és la celebració de la consulta el 9 de novembre de 2014 com a fórmula internacionalment més acceptada d’accedir a la independència en un marc democràtic”.’

Marfany hi afegeix aquest comentari: ‘L’arbre mai no ens ha d’impedir de veure clarament el bosc que hi ha al darrere.’ I avisa: ‘Felip VI serà la figura cabdal que es posarà al capdavant de la tercera via.’

Acaba fent aquesta observació:

«Hem de ser molt conscients de l’escenari polític que s’obrirà d’aquí a poc. Hem de ser ben conscients que encara no hem guanyat i que el 9 de novembre no ens val cap altre resultat que la victòria contundent del doble sí.
 
Ahir, l’ANC podia haver fet d’arbre que tapava el bosc. La nostra feina és una altra i respon als criteris del nostre Full de Ruta i, també, de ser ben conscients de què implica la Declaració de Sobirania del nostre Parlament del gener del 2013.
 
Preparem-nos, doncs, perquè l’estat espanyol posarà tota la carn a la graella. És el seu darrer, però més perillós i efectiu, cartutx. Aviat, ben aviat, ens arribaran els ‘cants de sirena’ de la tercera via. Uns cants als quals s’afegiran determinats partits polítics, algunes organitzacions i molts ‘prohoms’ i mitjans d’informació que tots coneixem.»

En un sentit semblant s’expressava a Twitter la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, dilluns mateix:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any