‘Ante situaciones injustas, hay que rebelarse’

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Així ho deia el 8 de novembre de 2012 el Sr. José Manuel Vela, Conseller d’Hisenda. Les seues paraules eren: ‘Ya está bién, hasta aquí hemos llegado’. I per això deia que el govern valencià no aguantarà ‘ni un año más el modelo de financiación autonómico actual’. El Conseller denunciava que eixe model era ‘una injusticia estructural’, i afegia: ‘Ante situaciones injustas, hay que rebelarse’.

I ara, el President Alberto Fabra, després de més d’un any i mig de les declaracions del Conseller Vela, i després de les eleccions europees, diu que els ciutadans valencians ‘no están contentos’ amb l’executiu del Sr. Rajoy, i ‘lo han demostrado con su voto’. I és que malgrat que la Sra. Cospedal ha considerat ‘buena noticia’ el resultat del PP, aquest partit ha passat de tindre 24 escons al Parlament Europeu, a tindre’n 16. I si la Sra. Cospedal està contenta amb els resultats, després de perdre més de 2,5 milions de vots… I és que la discriminació que patim els valencians, ja ve de lluny. L’abril de l’any passat, el President Fabra tornava a ‘exigir un nuevo modelo de financiación’, per tal de tindre una ‘financiación justa’ (Levante 8 .04.13).

I el mes de juliol, Fabra tornava a dir que ‘el actual sistema de financiación necesita de la revisión y cambio urgente’ (Levante 30.7.13). I per això, Fabra demanava a Rajoy, ‘arrancar el 2014 con la nueva financiación’, ja que el Consell perd 13.000 milions d’euros per l’infrafinançament. D’ací que la CIERVAL exigira a Montoro 11.000 milions per l’infrafinançament.

 I és que tots sabem quines han estat les intencions del ministre Montoro: no hi haurà nou finançament autonòmic el 2014 (tal com estava pactat) sinó el 2015. I així ho deia el Sr. Antonio Bateta, secretari d’Administracions Públiques espanyol, advertint que ‘no podrà cambiarse el modelo de financiación, como muy pronto, hasta el 2015’.

D’aquesta manera, el Sr. Rajoy deixa en una gran indefensió els governs autonòmics, sobretot aquells que aporten més del que reben, com el País Valencià, Catalunya i les Illes. I per això ara el Sr. Fabra se n’adona (?) que els ciutadans valencians ‘no están contentos’.

Però si els valencians ‘no están contentos’, com és que fa només un any el President Fabra, ple d’eufòria, deia referint-se al govern del Sr. Rajoy: ‘Tenemos un gobierno que nos escucha, que nos entiende, que está a nuestro lado para resolver nuestros problemas. No queremos ser ciudadanos de segunda. Mariano será el presidente que devolverá a la Comunidad una financiación justa y la Generalitat trabaja sin pausa y sin descanso por esta reivindicación’. (Levante 26 de maig de 2013)

Per acabar-ho d’arreglar, el Sr. Serafín Castellano deia: ‘Todas las medidas que adopta Alberto, parten del sentido común’. (Levante 25 de maig 2013)

Davant de tot aquest embolic, no entenc res. El Sr. Fabra actua amb sentit comú quan demana un millor finançament, per la discriminació financera, i per això l’exconseller Vela deia que ‘hasta aquí hemos llegado’. Però per altra part, el presidente Rajoy ‘nos escucha, nos entiende’ i està ‘a nuestro lado’. Però al mateix temps, el Sr. Montoro diu que de nou finançament, res de res.

Per què tants enganys? Que diguen la veritat el Sr. Fabra i el Sr. Castellano. I si no estan d’acord amb el Sr. Rajoy, que ‘nos escucha, nos entiende, que está a nuestro lado para resolver nuestros problemas’, que diguen prou. Perquè ja fa més d’un any i mig de les declaracions del Sr. Vela.

El Sr. Fabra que volia ‘arrancar el 2014 con la nueva financiación’, ara se n’adona que hi ha ‘una falta de sensibilidad del Gobierno hacia la Comunidad Valenciana’.
 
Si deien que no aguantarien ‘ni un año más el modelo de financiación actual’ (i cal que tots recordem aquestes declaracions) ja em diran què pensen fer. A part del ridícul.

‘A valencianos no nos gana nadie’, Sr. Fabra?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any