Podem de Barcelona remarca la seva posició a favor del 9-N

  • En un comunicat arran de la polèmica dels últims dies · Jiménez Villarejo s'aferra a l'escó

VilaWeb
Redacció
29.05.2014 - 20:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la polèmica protagonitzada pel jurista Carlos Jiménez Villarejo, candidat de Podem a les eleccions europees, sobre el dret de decidir de Catalunya i la seva possible renúncia a l’acta de diputat, la secció del partit a Barcelona ha volgut deixar clara la posició del partit a favor al dret de decidir de Catalunya i la consulta del 9-N. Ho ha fet a través d’un comunicat que reivindica que ‘la voluntat popular ha de ser escoltada i obeïda, i en el cas de Catalunya, les classes populars reivindiquem des de fa molts anys poder decidir sobre el model d’estat que volem’.

A continuació us oferim el comunicat íntegre:

«Arran de la polèmica creada els últims dies i alimentada de forma interessada pels mitjans de comunicació afins al règim del 78, ens veiem en l’obligació una altra vegada de recordar la posició de Podem Barcelona sobre aquest tema. No cal insistir en el fet que Podem és un moviment popular, i com a tal respecta la independència de pensament de cadascuna de les persones que l’integren.

Dit això, en Podem Barcelona entenem que el poble ha de tenir dret de decidir sobre les seves vides. Dret de decidir en quin país vol viure, dret a dir que volem un estat social, no només sobre el paper, sinó també als carrers, a la realitat quotidiana. Entenem que la voluntat popular ha de ser escoltada i obeïda, i en el cas de Catalunya, les classes populars reivindiquem des de fa molts anys poder decidir sobre el model d’estat que volem.

El 9 de novembre se celebrarà una consulta que, entenem, és del tot legítima i necessària. Pot ser que no sigui legal, que no tingui lloc dins la constitució del 78 i, precisament per això, demanem l’obertura d’un procés constituent que ens porti a trencar amb les estructures heretades del franquisme que no coincideixen, i de fet s’enfronten, amb la voluntat popular. Lluny de dividir, creiem que la consulta del 9 de novembre ha de servir com a punt inicial de ruptura amb el règim caduc del 78 a tot l’estat i, per extensió, amb les polítiques neoliberals als pobles del sud d’Europa.

El dret de decidir de Catalunya no servirà per desunir els pobles, sinó que encetarà la via al canvi global, des de baix, encapçalat per les classes populars.»

Villarejo s’aferra a l’escó

Podem va comunicar a VilaWeb que el jurista Carlos Jiménez Villarejo no seria eurodiputat, malgrat haver estat escollit com a número tres de la llista. Ell mateix havia avisat abans de les eleccions que renunciaria a l’escó si era elegit. Però dimarts va sorprendre amb unes declaracions en una entrevista a El País: hi deia que tenia intenció de mantenir-lo i, a més, hi reiterava l’oposició al dret de decidir dels catalans, una opinió que contradiu la defensa del dret d’autodeterminació que feia Podem en el programa electoral i que també va palesar el líder de la formació, Pablo Iglesias, en una entrevista a VilaWeb.

Fonts de Podem van comunicar dimarts a VilaWeb que Villarejo, de setanta-vuit anys, no aniria a Brussel·les per motius d’edat, i que el seu lloc l’ocuparia la sisena de la llista, Tània González, de trenta-un any, professora de Formació Professional nascuda a Àvila.

 

Informació relacionada: 

Podemos sacseja el mapa polític espanyol, amb cinc eurodiputats

Entrevista a Pablo Iglesias: ‘Si els catalans volen marxar, no hi ha res a discutir’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any