Temps de caiguda del bipartidisme i nous espectres polítics

VilaWeb
VilaWeb
EUPV Ontinyent
29.05.2014 - 16:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diumenge passat, els ciutadans i ciutadanes de la Vall d’Albaida van deixar un missatge ben clar a les urnes: ens trobem fartes de bipartidisme i de falses alternances caciquils. A més a més, l’esquerra tradicional -i la no tan tradicional- va guanyant terreny malgrat que la força més votada a la comarca haja estat el PP.

Ens trobem davant d’un canvi de cicle? Com que no som futuròlegs no farem prediccions de futur, ara bé, ens atrevirem a analitzar algunes dades d’interès: la pèrdua de confiança de la ciutadania en els grans partits (PP, PSOE), l’ascens amb força a la comarca de forces polítiques com EUPV i Compromís, i la irrupció meteòrica de Podemos.

La nostra interpretació de les dades de les eleccions de diumenge passat, encertada o no, és la següent: el bipartidisme a la comarca està tocat però no enfonsat. La ciutadania vol respostes i formes diferents de fer política. EU de la Vall d’Albaida ha més que triplicat els resultats de les passades eleccions europees l’any 2009, passant dels 1.003 vots als 3.568 (d’un 2,44% al 10,26%). Malgrat l’ascens important de les forces d’esquerres i les extrapolacions que els experts puguen fer a nivell municipal i autonòmic, crec que diumenge la irrupció de Podemos ens va descol·locar a totes i tots. Encara que les extrapolacions a nivell local donarien a EU vint-i-dos regidors a la comarca de la Vall d’Albaida, quan a hores d’ara solament en tenim dos, som conscients que ens resta molt de camí per recórrer. Hem d’agrair la il·lusió i les ganes del conjunt de la militància i simpatitzants d’EU que s’han deixat més que la pell en la lluita diària, en la participació activa a les plataformes, i en la transmissió de la necessitat d’un canvi polític capaç de posar en fora de joc un sistema que no se centra en les persones i les seues necessitats.

Hem millorat però encara no hem aconseguit res de tangible, el nostre treball ha de continuar avançant com el corc, és a dir, rosegant els ciments d’un sistema caduc i contrari a les aspiracions de la gent. Per això, quan vàrem fer les primeres valoracions dels resultats, vàrem ressaltar el paper sorpresa que en aquestes eleccions ha jugat Podemos. Felicitàrem els companys de Podemos per haver sacsejat els ciments d’un sistema que romania immòbil, on sempre guanyaven i perdien els mateixos, mentre que ara s’obri un gran ventall de possibilitats que hem de saber gestionar. Creiem que totes les forces polítiques hem de reflexionar sobre què significa que n’aparega una de nova que ha sabut il·lusionar i arreplegar el descontent de gran part de la ciutadania. Pensem que hem de canviar mètodes i formes de fer política, treballant plegats amb altres forces fins aconseguir l’autèntic canvi que tombe definitivament aquest sistema pervers que condemna la major part de la ciutadania mentre sols beneficia uns pocs. El poble es troba en marxa i no hem de decebre’l.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any