Entrevista a Benji Vilageliu Codina

VilaWeb
Redacció
29.05.2014 - 12:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Beji Vilageliu Codina té 29 anys i és de Sant Feliu Sasserra. Pateix una cardiopatia congènita, treballa al TAC Osona a Manlleu, i és soci i vocal de l’Associació de Cardiopaties Congènites. És membre i jugador del Club de Petanca i Bitlles de Sant Feliu.

Què és una cardiopatia congènita?

Una cardiopatia congènita és una patologia. Aquesta patologia prové del naixement, i és tracta d’una malformació del cor. Aquesta malformació és produeix quan el fetus és dins del ventre de la mare, i el cor no té un desenvolupament normal.

Quan vas ser conscient que tu ho paties?

Clar, quan tens una malaltia congènita, com que ve del naixement, jo sempre dic: t’ho trobes! No és que et diguin de sobte que ara tens una malaltia congènita, no. Un mateix l’ha viscuda i l’ha patida des de naixement, i és quan comences a tenir raó, quan comences a notar els seus efectes.

Com t’afecta el dia a dia?

Jo puc dir que gràcies a Déu tinc una qualitat de vida molt acceptable. El tema de l’esport està totalment descartat, només puc jugar a la petanca o esports més tranquils, ja que em canso amb facilitat. Per la resta puc fer vida normal!

A més, tu treballes oi?

Sí, jo treballo al TAC Osona que és una empresa social, que forma part de l’Associació Sant Tomàs. Faig d’auxiliar administratiu i de recepcionista a Manlleu.

A més, també ets molt actiu a Sant Feliu Sasserra.

Sí, participo a gairebé totes les activitats que es fan al poble! Si es fa una caminada, una pedalada, o es fa la Sotabranques, jo, participar activament no puc, però puc anar a un control i col·laboro a l’hora d’ajudar administrativament.

Els beneficis que vau aconseguir a la jornada de “El cor de Catalunya batega ben fort” van destinats a l’Associació de Cardiopaties Congènites. Com funciona aquesta associació i quines activitats duu a terme?

L’Associació de Cardiopaties congènites la porten una sèrie de professionals com poden ser psicòlegs i personal especialitzat. Fan diferents tasques com visites hospitalàries o atenció als pares i als familiars. És més encarat al suport i l’ajuda dels afectats i no tant a nivell estrictament mèdic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any