La importància de navegar en català

  • La Fundació Puntcat rellança la campanya perquè els internautes catalanoparlants es configurin el navegador en català

VilaWeb
Redacció
16.05.2014 - 12:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació Puntcat, en col·laboració amb l’associació Softcatalà i el Departament de Cultura, ha presentat avui la nova fase de la campanya Navega en català, que convida els internautes catalanoparlants a fer que la nostra llengua tingui un pes més important a internet. La iniciativa, que ja funcionava des de feia uns quants anys, s’ha rellançat ara amb una web renovada que explica per què és important per a la llengua i els usuaris de configurar internament els navegadors amb el català com a idioma preferent.

La campanya, en efecte, vol incidir en el missatge que no n’hi ha prou de catalanitzar l’escriptori de l’ordinador, la pantalla del mòbil o els programes, sinó que també és molt important d’entrar en les preferències del navegador i configurar el català com a llengua preferent. ‘És a dir, que internament la llengua de preferència del navegador sigui el català’, puntualitzava Santi Ribera, director de la Fundació Puntcat en la presentació de la iniciativa a l’Espai VilaWeb de Barcelona.

Això permet de ‘llançar dades positives sobre el català a la xarxa’, perquè es deixa constància estatística que és la llengua de preferència d’un bon nombre d’internautes i, per tant, pot fer reflexionar a grans companyies i institucions internacionals de traduir-hi continguts o serveis.

Però configurar el navegador en català també dóna beneficis directes als usuaris catalanoparlants, afegia Ribera, perquè els permet d’entrar directament en la versió catalana de webs multilingües, que es descarreguin o s’actualitzin automàticament programes en aquesta llengua o que cercadors com Google mostrin més destacades en la pàgina de resultats les webs en català (la Viquipèdia, per exemple).

I com es fa, tot plegat? Si no tenim el navegador configurat en català, hi ha dues vies per a fer-ho: la configuració manual (descrita pas a pas i amb vídeos explicatius) i la instal·lació automàtica, gràcies a un configurador especialment preparat per Softcatalà. Xavi Ivars, un dels voluntaris d’aquesta associació, elogiava l’objectiu final de la campanya: ‘És un dels punts fonamentals perquè la nostra llengua tingui la importància que es mereix a internet.’ I posava com a exemple una anècdota d’aquesta mateixa setmana: la gent de la Viquipèdia ha detectat que des de dimarts, quan es va saber que s’havia serrat una branca del Pi de les Tres Branques, l’entrada a la Wikipedia més visitada ha estat la castellana… Una mostra més, per Ivars, de la importància de configurar bé el navegador.

I és que el català, creia, és una llengua de segona per a les grans companyies internacionals: ‘Per a passar de segona a primera divisió en el món de les llengües hem de fer notar a la xarxa que parlem en català.’ Per això la campanya, a més de la web explicativa, proposa als internautes de difondre-la a través de xarxes socials i fins i tot amb un giny instal·lable en pàgines web i blocs.


Més informació:

L’Internauta entrevista aquesta setmana Santi Ribera, director de la Fundació Puntcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any