EUPV, condemnada a indemnitzar Calatrava amb 30.000 euros

  • Per intromissió en el dret d'honor · El jutge estima parcialment la demanda i obliga la formació a retirar el domini 'Calatravatelaclava'

VilaWeb
ACN
16.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat d’instrucció número 12 de València va condemnar ahir Esquerra Unida del País Valencià a pagar 30.000 euros a l’arquitecte Santiago Calatrava per un delicte d’intromissió il·legítima en el dret fonamental de l’honor. Segons la sentència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de País Valencià, el jutge estima parcialment la demanda de l’arquitecte i força a retirar el web Calatravatelaclava, que mostrava les irregularitats en alguns dels projectes signats per ell. La sentència no és ferma i el magistrat deixa vint dies a la formació per presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència de València.

El jutge fonamenta la decisió en la vulneració de l’article 7 de la llei de protecció civil del dret a l’honor, intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. La sentència fa esment del títol de la pàgina web ‘Calatrava te la clava’ perquè assenyala que l’arquitecte ‘no actua amb professionalitat ni honradesa, sinó que t’enganya, et traeix, t’estafa o s’enriqueix injustament’. Segons la sentència, aquesta definició implica una intromissió il·legítima en el dret de l’honor perquè és un ‘menyspreu i una pública desqualificació personal i professional, injuriosa i vexatòria’.

Quant al contingut, el magistrat reconeix que moltes de les denúncies, notícies o processos judicials oberts contra l’arquitecte pels seus projectes són ‘veritats objectives incontrovertides’, però entén que no poden ultrapassar els límits de la crítica com a reflex i ús del dret fonamental a la llibertat d’expressió i d’informació. Per ell, un dels límits d’aquest dret és la intromissió il·legítima en el dret a l’honor.

Afegeix que el títol de la pàgina web, com a primer contacte visual i conceptual, és el primer impacte de l’usuari amb el tarannà, pretensió i finalitat de la pàgina web i que aquest impacte es completa amb el contingut. El jutge reitera que el títol posa de manifest és que Calatrava ‘no és una persona de qui hom es pugui refiar’.

El magistrat conclou que es lesiona el dret de l’honor en el títol de la pàgina però que el contingut podria considerar-se una excepció si entenguéssim que hi ha un interès cultural important, atesa la significació particular i l’impacte estètic de l’obra de Calatrava.

L’arquitecte reclamava una indemnització de 600.000 euros, per danys morals i materials, i considerava que la formació i la web eren responsables de la pèrdua d’un projecte al Brasil.

La sentència considera que les conclusions de l’informe que aporta l’arquitecte són excessius, tot i reconèixer la gravetat dels fets, i creu que no seria lícit ni èticament justificable que les conseqüències d’una infracció servissin ‘per a un possible enriquiment injustificat’.

El magistrat conclou que cal reparar el dany, que considera més ètic que material, i calcula que la reparació simbòlica hauria de ser de 30.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any