La participació en els referèndums del sud-est d’Ucraïna, exagerada?

  • Una anàlisi publicada a la revista 'Forbes' rebaixa la xifra oficial del 90% a menys del 30%

VilaWeb
Redacció
15.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diumenge, malgrat l’oposició del govern interí ucraïnès i del president rus, Vladímir Putin, activistes pro-russos del sud-est d’Ucraïna van organitzar dos referèndums d’independència, seguint els passos del que s’havia fet a Crimea al març i que va acabar amb l’annexió d’aquesta península a la Federació Russa. En tots els casos, els organitzadors van anunciar un vot quasi unànime en favor de la independència i una altíssima participació. Però les coses potser no anaren així.

Paul Roderick Gregory ha publicat a la revista Forbes un extens article a partir d’informadors locals, en què posa en dubte el resultat dels dos últims referèndums als territoris de Donetsk i Lugansk (a la regió ucraïnesa de Donbass), on oficialment un 89% i un 96% de les persones amb dret de vot, respectivament, van votar en favor de la independència d’aquests territoris. ‘Els resultats són una pura falsificació’, ha denunciat l’autor, que a través de l’anàlisi de les poques dades de què es disposa ha conclòs que la participació es va exagerar d’un 300%: ‘Uns resultats més creïbles indiquen una participació dues terceres parts més baixa que l’esbombada pels separatistes i confirmen les dades d’una enquesta anterior que parlava d’un 70% dels ucraïnesos orientals partidaris de mantenir-se en una Ucraïna unida.’

Paul Roderick Gregory s’ha posat en contacte amb un professor de Donetsk i ha fet els seus càlculs. En aquesta ciutat d’un milió d’habitants creu que en comptes del 89% de participació, la xifra fou en realitat del 28%. En un dels col·legis electorals es va dir que oficialment havien passat sis mil votants l’11 de maig, al ritme d’un votant cada deu segons si es tenia en compte que, de cadascun, se n’havia d’apuntar el nom, l’adreça i el número de passaport: ‘Els qui es recorden del període soviètic voldrien condecorar el cap d’aquesta mesa electoral amb una medalla stakhanoviana’, ha ironitzat l’autor.

A Facebook hi ha un altre informe sobre el referèndum a Mariupol, una ciutat de menys de mig milió d’habitants. Els militants pro-russos hi van obrir quatre col·legis electorals per a 330.000 persones amb dret de vot. Això significaria que amb una participació del 100%, a cada col·legi haurien de passar 82.000 votants, dos per segon. Per tot plegat, la participació devia ésser del 5%, i no del 96% com van dir els organitzadors.

‘Resumint, càlculs raonables basats en l’observació, la lògica i l’experiència situen el percentatge de votants a la República Popular de Donetsk per sota del 30%, semblant a l’enquesta anterior de Pew i als càlculs del govern ucraïnès (24% a Lugansk i 32% a Donetsk).’

La denúncia de Paul Roderick Gregory s’afegeix a informacions que deien que el resultat del referèndum secessionista de Crimea, a mitjan març, també havia estat del 30%, molt lluny del 83% declarat per les autoritats locals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any