Tremosa avisa que el sistema de recerca perilla sense un estat independent

  • Mas: 'Si això ho hem aconseguit nedant contracorrent, què podríem fer si algun dia poguéssim nedar a favor de corrent?'

VilaWeb
ACN
14.05.2014 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, ha avisat que el sistema de recerca català perilla sense un estat independent i les seves estructures. ‘Sense un estat català, sense instruments d’estat que ens permetin competir en igualtat de condicions, aquest ADN d’excel·lència científica no està garantit, perquè l’Estat segueix apostant per polítiques errònies’, ha dit al Parc de Recerca Biomèdica acompanyat pel conseller d’Economia i pel president de la Generalitat, Artur Mas. En la mateixa línia, Mas ha posat en valor les estructures d’estat que ja té Catalunya. ‘Si això ho hem aconseguit nedant contracorrent, què podríem fer si algun dia poguéssim nedar a favor de corrent?’, ha preguntat.

En un acte sobre recerca i innovació, Tremosa ha advertit que Catalunya no té garantit el seu nivell d’excel·lència sense estructures d’estat, sobretot tenint en compte ‘les prioritats de l’estatus quo, que segueixen sent el ciment i l’armament i no la neurona i la producció científica’. El candidat de CiU ha citat l’exemple de l’aposta de l’AVE, però també la despesa militar del govern espanyol.

En la mateixa línia s’ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha constatat que Catalunya pot esperar poc en matèria d’ajuts que vinguin de Madrid però molt de Brussel·les, que està incrementant els fons en matèria de recerca i innovació i vol invertir en aquelles regions capdavanteres. ‘En matèria de recerca, ens juguem molt més a Europa que a Espanya’, ha resumit.

Mas ha subratllat que gairebé sempre que Catalunya ha disposat d’instruments de decisió pròpia ha aconseguit crear estructures d’estat que ‘destaquen per la seva qualitat’ i poden ser ‘exemple arreu del món’. Ha citat el sistema de salut, les universitats, la policia i la producció científica.

‘Conclusió: Si això ho hem aconseguit fent nedant contra corrent, què podríem fer si algun dia poguéssim nedar a favor de corrent? El que passa és que no hi estem acostumats. I si algun dia ho poguéssim provar? Potser ens agafaria desentrenats, però potser ens entrenaríem ràpid’, ha conclòs.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha coincidit amb Mas i Tremosa que ‘Catalunya necessita més autogovern i instruments propis d’estat’. D’aquesta forma, ha continuat, es podrien destinar més recursos i desenvolupar un model propi d’èxit. El conseller ha denunciat la caiguda ‘espectacular’ dels recursos dedicats a ciència per part del govern espanyol, que fins i tot Europa li està recriminant. ‘Això és molt problemàtic i ens fa mal’, ha avisat.

En canvi, segons Mas-Colell, Europa ha estat una ‘benedicció’ per a Catalunya, perquè mentre que Espanya redueix els seus fons, la UE els està augmentant significativament, reorientant fins i tot els fons estructurals ‘des del totxo cap a les neurones’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any