CiU també guanyaria, de poc, les eleccions al Parlament de Catalunya

  • Però perdria tretze diputats que guanyaria Esquerra, segons el sondatge de La Vanguardia · Un 74% dels catalans volen que es faci la consulta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.05.2014 - 08:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU guanyaria les eleccions al parlament, però amb Esquerra molt a prop: en concret, CiU perdria tretze diputats, de 50 a 37, i els guanyaria Esquerra, de 21 a 34, segons el segon lliurament del sondatge de La Vanguardia, que ha publicat avui.

El PSC perdria 4 escons i el PP 3; així doncs, empatarien en el tercer lloc, amb 16 escons. Inciativa perdria 2 escons i es quedaria amb 11. Ciutadans en guanyaria 6 i passaria de 9 a 15, i la CUP duplicaria els 3 que té i n’obtindria 6. Amb aquest resultat, CiU i Esquerra sumarien majoria absoluta (3 diputats per sobre del llistó dels 68). Els partits a favor del dret de decidir (CiU, Esquerra, Iniciativa i la CUP), amb 88 escons, s’acostarien molt als dos terços del parlament (90).

En xifres, CiU obtindria el 24% dels vots (7 punts menys que en les eleccions del 2012) i Esquerra pujaria 9 punts i es quedaria al 22% dels vots. PP i PSC baixarien, tots dos, 2 punts, i es quedarien amb el 12% dels vots, una xifra molt semblant a la de Ciutadans, que pujaria 4 punts. Inciativa baixaria un punt i CUP en pujaria 2.

Un 74% dels catalans volen votar

El sondatge també pregunta per la consulta. Una de les dades més reveladores és que un 74% dels catalans vol votar sobre la independència. Respecte de la pregunta de la consulta, el 53,3% dels catalans votaria afirmativament a la primera pregunta i un 35,7% en contra, mentre que un 11% votaria en blanc o encara no s’ha decidit.

En la segona pregunta, un 81% dels qui haurien votat sí a la primera pregunta votaria sí-sí, enfront de gairebé un 15% que votaria sí-no i un 4% que no es pronunciaria o votaria en blanc.

CiU també guanyaria les eleccions europees

La Vanguardia va publicar ahir el primer lliurament del sondatge, segons el qual CiU també seria la força més votada a Catalunya a les eleccions europees, amb un 24,4% dels vots, tot i que seguida de molt a prop per ERC (22,2%), que tindria un ascens espectacular de 13 punts. Una altra lluita, en aquest cas per la tercera i quarta places, és la del PSC i el PP. Els socialistes baixarien quasi de 20 punts (del 36% dels vots del 2009 passarien al 17,5%) i el PP els superaria d’un 0,1% (17,6%). ICV-EUiA pujaria gairebé de 3 punts, fins al 9% dels vots, mentre que Ciutadans n’obtindria el 6,1%.

Pel que fa a l’estat espanyol, l’enquesta revela una caiguda de 9 punts del Partit Popular, que passaria de tenir 24 eurodiputats a 20. Així i tot, continuaria superant el PSOE, que arribaria fins a 18 escons, cinc menys que l’any 2009. L’enquesta es va fer entre el 30 d’abril i el 8 de maig sobre una mostra de 1.500 persones.

D’una altra banda, Coalició per Europa (CpE), de la qual forma part Convergència i Unió, es mantindria en 3 diputats, mentre que Esquerra n’obtindria 2, un més que fa cinc anys, quan es va presentar amb diverses formacions. Fort ascens d’Esquerra Plural (IU-ICV), que augmenta de 7 punts els resultats dels comicis anteriors, i guanya 4 eurodiputats. Els Pobles Decideixen (integrat per Bildu i BNG) i Ciutadans tindrien un representant cadascun. Finalment, UpyD guanyaria 2 escons. Segons aquesta enquesta, Compromís no aconseguiria representació al Parlament Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any