Les Illes Balears tenen una de les balances fiscals més negatives amb la Unió Europea: anualment, aportam 309 milions en impostos, i en rebem 28 en Fons Europeus

  • L'economista Jaume Garau va presentar divendres a Can Alcover un estudi sobre les balances fiscals entre les Illes Balears i la Unió Europea.

VilaWeb
Redacció
10.05.2014 - 22:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El treball, ha estat co-finançat pel Parlament Europeu i ha tengut un cost de 7.000 euros. El podeu trobar sencer a la web: www.ideasforeurope.eu

Segons demostra l’estudi, les regions que presenten els índex de riquesa per càpita més alts, són les que més aportacions fan als pressupostos de la UE. Al mateix temps, els territoris amb nivells de renda per càpita més baixos, són els que reben més inversions de la UE.

No obstant això, es donen excepcions: Irlanda del Nord, Valònia, País Valencià, Illes Balears i Catalunya tenen un finançament europeu especialment baix en relació al seu nivell de renda i presenten uns saldos fiscals especialment negatius, si es té en compte el seu grau de desenvolupament econòmic. 

En el cas de les Illes Balears: anualment, els ciutadans que havien a l’arxipèlag aporten 309 milions d’euros en impostos, i reben 28 milions d’euros d’inversions en Fons Europeus. Una diferència negativa de 281 milions d’euros anuals.

Aquesta diferència, representa un saldo fiscal negatiu de 1,1% del PIB amb la UE, el més alt de totes les regions europees analitzades (només superat per Brussel·les i Valònia).

L’estudi conclou que la Política Regional de la UE té com a objectiu impulsar un creixement econòmic més harmoniós entre els diferents territoris europeus. El problema és la manca de transparència dels criteris sobre com es reparteixen les inversions europees dins dels territoris d’un mateix Estat. És necessari que els Governs dels Estats Membres expliquin quins són aquests criteris de repartiment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any