Les lliçons de Cameron a Rajoy sobre el referèndum

  • 'Vaig fer ben fet de permetre la votació', diu el primer ministre britànic · 'No es pot mantenir la gent en una organització contra la seva voluntat'

VilaWeb
ACN
09.05.2014 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, ha tornat a dir que havia actuat correctament quan va autoritzar el referèndum d’independència d’Escòcia. En una entrevista a la ràdio de la BBC, ha negat que pensi dimitir en cas d’una victòria de l’independentisme a Escòcia el dia 18 de setembre: ‘Crec que, com a primer ministre, vaig fer ben fet de permetre aquesta votació, però és una votació sobre si Escòcia es manté al Regne Unit o se’n separa. No és sobre el meu futur, és sobre el futur d’Escòcia.’ Cameron ha dit que ell havia mostrat ‘respecte’ pels escocesos permetent un referèndum ‘legal, decisiu i just’.

‘En política, no has d’esquivar les grans decisions, hi has de fer front’, ha dit Cameron durant una entrevista a radio BBC 5 LIVE. ‘Quan Alex Salmond i els nacionalistes van guanyar les eleccions el 2011, podia escollir. Podria haver menystingut les demandes pel referèndum i emprendre una gran lluita entre el govern de Westminster i el d’Edimburg. Vaig creure que el capteniment correcte, amb respecte als votants, era fer un referèndum legal, decisiu i just’, ha dit.

Ha assegurat que es mantindria al càrrec de primer ministre tot el mandat –les eleccions s’han de fer d’ací a un any– sigui quin sigui el resultat a Escòcia. ‘El meu nom no serà a la butlleta. Jo no voto en aquest referèndum’, ha dit. La seva feina a Downing Street –ha dit– l’hauran de valorar tots els britànics. ‘Al final, seran els britànics que decidiran si em quedo la feina o la perdo. Així és com hauria de funcionar la democràcia.’

Cameron, que ha promès un referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE si guanya les eleccions del 2015, ha dit que calia permetre que la gent expressés la seva opinió. ‘Al final, no pots mantenir la gent en una organització contra la seva voluntat, i això s’aplica al Regne Unit i a la Unió Europea. Per tant, penso que he pres la decisió correcta responent a aquestes qüestions sobre el futur del Regne Unit, en comptes d’esquivar-les’, ha dit finalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any