Donetsk i Lugansk desafien Kíev i Moscou amb dos referèndums sobre el seu estatus polític

  • Els grups pro russos d'aquestes dues regions del sud-est d'Ucraïna volen seguir els passos de Crimea

VilaWeb
Redacció
11.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat l’ofensiva de l’exèrcit ucraïnès i la crida del president rus, Vladímir Putin, els rebels pro russos del sud-est d’Ucraïna mantenen per avui dos referèndums sobre el seu estatus polític. Són convocats en dues regions de majoria russòfona, Donetsk i Lugansk, on milicians armats van ocupar el mes passat alguns edificis governamentals i resisteixen els intents del govern interí de Kíev per a restablir-hi el control. Tots dos territoris, autoproclamats repúbliques populars, podrien seguir els passos de Crimea, annexada a la Federació Russa a mitjan març després d’un referèndum.

Les assemblees de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk van decidir de tirar endavant les consultes malgrat que dimecres el mateix president rus, Vladímir Putin, va demanar-los d’ajornar-les per mirar de rebaixar la tensió amb Ucraïna. Paral·lelament, les forces militars ucraïneses han assegurat que continuaran l’operació contra els grups armats pro russos del sud-est del país.

Els votants de les dues regions frontereres amb Rússia, on hi ha hagut esclats de violència aquest últim mes, hauran de repondre, amb paperetes en rus i ucraïnès, una pregunta sobre la sobirania dels dos territoris que, en cas de victòria del sí , tant es pot interpretar com un aval a la secessió respecte d’Ucraïna com una demanda de més autogovern dins el país.

Les comissions electorals encarregades de les votacions, que han denunciat la crema d’alguns centenars de milers de paperetes ja impreses, asseguren que aprofitaran les infrastructures muntades pel govern central per a les eleccions presidencials del 25 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any