Dites i refranys: ‘Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra’

  • Víctor Pàmies reflexiona sobre actualitat política i metàfores marineres a través dels refranys

VilaWeb
Redacció
10.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés d’alliberament nacional ha comptat amb un capità agradós de les dites marineres. Així hem sentit a parlar de singladures, de redreçar rumbs, de vents i tempestes en contra, de capitans i mariners. En podem ampliar a bastament l’inventari i l’imaginari.

En unes declaracions que ja tenen una mica de temps i que van inspirar alguns passatges del Polònia el capità deia: ‘Jo faig front a aquesta situació d’un país farcit de problemes amb aquell lema que figura en una roda de timó de vaixell que em va regalar un modelista naval de Premià de Mar un temps enrere, i que en la seva inscripció diu: ‘Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra’. Faig front a aquesta singladura amb aquesta actitud’.

El refranyer té una dita que fa referència a la salut i el cos humà que podria ben ser-ne la inspiradora: ‘Cap calent, peus freds, ventre lleuger i cor net’. Diu que són els millors ingredients per no haver de visitar sovint el metge. Però també és cert que hem de saber llegir, entre línies, el sentit metafòric de cadascun d’aquests consells.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any