El Misteri d’Elx

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vegada més, el Misteri d’Elx és notícia, encara que amb una connotació negativa. Bé, la notícia no és el Misteri o Festa d’Elx, sinó la degradació o ‘sacrilegi’, com deia Francisco Esquivel en un excel·lent article al diari Información el dia 20. El Sr. Esquivel parlava de com el Misteri ha estat degradat en llevar-li l’ajuda especial que rebia com a Patrimoni de la Humanitat. El Sr. Esquivel s’escandalitzava, amb tota la raó del món, per l’actitud del Govern de l’Estat, que ha actuat insultant la Festa, i recordem que és el primer BÉ Immaterial proclamat per la Unesco a l’Estat espanyol.

Tots hem sentit una vegada i una altra com el Govern de la Generalitat i d’una manera especial els Srs. Alberto Fabra i Serafín Castellano, ha proclamat la defensa dels senyals d’identitat del País Valencià. Però una vegada més, com en el cas de RTVV, el Govern Valencià els menysprea. I en aquest cas, un dels més importants del nostre País: la Festa d’Elx, el drama assumpcionista que, en la nostra llengua, ompli la ciutat de les palmeres de la bellesa dels cants de la Magrana, l’Araceli, el Ternari o el Gloria Patri.

He tingut el goig de veure diverses vegades la representació del Misteri, tant a Elx mateix, com també a Montserrat, l’any 2004. Però va ser l’11 de setembre de 2010 quan vaig tornar a sentir, en aquest cas a l’Alcúdia, els cants de la Capella del Misteri, en l’acte d’homenatge que l’Ajuntament del meu poble tributà a mon pare, pels cent anys de vida. Mon pare, assidu a la Festa d’Elx i enamorat del Misteri, afirmava que ‘si al cel hi ha música, indubtablement serà la del Misteri’. En aquell acte es palpava el silenci, el respecte i l’admiració dels set-cents alcudians que omplíem la Casa de la Cultura de l’Alcúdia  i que escoltàvem amb emoció els cants, Salve Regina, princesa, el Ternari i el Gloria Patri.

Per això trobe immoral l’actitud del Govern espanyol, per l’eliminació de l’ajuda a la Festa d’Elx. Però encara trobe més immoral el silenci de la Generalitat, i d’una manera especial dels Srs. Fabra i Castellano, així com també de la Consellera de Cultura, que constantment s’omplin la boca parlant de defendre els senyals d’identitat dels valencians, però que després no fan res per mantindre’ls.
 
Serà per què el Misteri es canta en valencià, que la Generalitat no fa res per defendre’l?  Serà per l’obsessió del ministre Wert d’espanyolitzar tot el que té entre mans, que ha suprimit l’ajuda al Misteri? Per als Srs. Castellano i Fabra, és més important obeir allò que ve de Madrid, o protestar davant el ministre, per així defendre la Festa? Fins ara, només l’Ajuntament d’Elx ha demanat al ministeri que retorne l’ajuda. Cap més polític del PP ha obert la boca.

Fa uns dies els senyors del PP acusaven el que anomenen ‘tripartit’, de ser anticatòlics. A veure si ells que són tan catòlics i defenen un drama assumpcionista catòlic, o bé el deixen sense l’ajuda que necessita.

Els Srs. Fabra i Castellano diuen que defenen els nostres senyals d’identitat. Però ja es veu com estan tractant el Misteri d’Elx. De la mateixa manera que van tractar RTVV i de la mateixa manera com tracten els malalts, l’ensenyament en valencià, els immigrants i els ancians.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any