Procés Constituent demana el sí-sí el 9-N

  • Promou una candidatura unitària per a les eleccions al parlament

VilaWeb
ACN
06.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres van explicar ahir que Procés Constituent convidava ICV, EUiA i la CUP a una candidatura unitària al parlament català, juntament amb els membres de moviments i col·lectius socials (vegeu ací el document de la proposta). Segons Oliveres, ja n’havien parlat amb els partits, malgrat el retret de la CUP. També va fer una crida als desencisats del PSC i als sectors d’ERC descontents per l’aliança amb CiU. Sobre la consulta, Procés Constituent es va manifestar partidari del sí-sí i d’una reivindicació nacional i social ensems.

Forcades i Oliveres van presentar a l’Ateneu Rebel de Barcelona la proposta estratègica per a les eleccions al Parlament de Catalunya, amb un manifest aprovat pel grup promotor i les assemblees sectorials i locals del moviment. El document parla d’impulsar ‘un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària’. L’objectiu ha de ser convocar l’assemblea constituent per a dotar la República catalana d’una constitució nova.

La creació d’un bloc unitari favorable a un ‘canvi de model institucional i social’, segons Forcades, requereix la unitat de les forces polítiques. Tanmateix, no cerquen pas una ‘uniformització’, sinó una ‘unió dins la diversitat’. Una de les principals característiques de la candidatura –va dir Oliveres– ha de ser articular els moviments i lluites socials, les forces polítiques, els moviments sòcio-polítics, col·lectius locals i persones a títol individual.

Segons Procés Constituent, els candidats integrants de la candidatura no han de ser ‘polítics professionals’, sinó activistes dels moviments socials. Per tant, preferiblement els candidats de la llista unitària no haurien d’haver exercit de diputats al parlament o, a tot estirar, una legislatura. Sobre una possible aliança amb ICV, Forcades digué que tant Camats com Herrera podrien ser candidats, però no en les primeres posicions, per a evitar l’acumulació de càrrecs.

La consulta

Procés Constituent es va manifestar en favor del sí-sí a la consulta del 9 de novembre, tot i que Oliveres advertí: ‘No s’ha de dicotomitzar la qüestió nacional i la social.’ Després de dir que la reivindicació nacional i social anaven juntes d’una manera natural, va demanar que s’aprofités ‘la sinergia de la mobilització nacional’ per a aconseguir una nova constitució, amb un projecte de ‘ruptura i justícia social’.

Eleccions europees

Procés Constituent no s’ha mostrat partidari de cap partit per a les eleccions europees ni tampoc participarà en la campanya electoral de cap grup polític. Ahir els dos representants sí que van dir que Europa era un exemple de retallades intolerables que afectaven la democràcia i l’economia, i van criticar les mesures imposades per la troica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any