Catalunya Nord referma el compromís amb la llengua catalana en la XXV Nit de Sant Jordi

  • La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha estat una de les guardonades pel seu compromís amb la llengua i el país

VilaWeb
VilaWeb
ACN
01.05.2014 - 08:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de dues-centes persones es van aplegat ahir al vespre al Palau de Congressos de Perpinyà per assistir a la XXV Nit de Sant Jordi, la gran festa del català a Catalunya Nord organitzada per Òmnium. Durant la gala, la seva presidenta, Montserrat Biosca-Planes, va destacar la importància de mantenir viu el compromís amb la llengua i va reclamar un esforç de les administracions per a garantir que tots els infants nord-catalans que ho vulguin puguin estudiar en català, un fet, va denunciar, que ara no es produeix. La vetllada va servir també per lliurar els tradicionals premis literaris atorgats per entitats com ara l’IEC, Òmnium i el Municipi de Perpinyà.

El Palau de Congressos de Perpinyà es va vestir de gala ahir per acollir una edició més, la vint-i-cinquena, de la Nit de Sant Jordi, la gran festa del català a Catalunya Nord que clou els actes que durant tot el mes d’abril s’han fet per celebrar Sant Jordi. Enguany, la celebració va aplegar més de dues-centes persones que van viure una vetllada literària, reivindicativa i gastronòmica, amenitzada amb la música de la cobla Tres Vents Quartans.

Abans del lliurament dels premis literaris i els atorgats per la Vila de Perpinyà a persones compromeses amb la defensa de la identitat i la llengua catalanes, la presidenta d’Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca-Planes, va destacar la importància que representa per a Perpinyà i Catalunya Nord el fet que hi hagi ‘una festa de prestigi en català’ d’aquestes característiques quan any a any es reben pressions per introduir-hi el francès. 

Durant el seu parlament al començament de la vetllada, Biosca-Planes va lamentar que la salut del català fos la que era, però que el més preocupant en aquests moments era ‘que molts pares que voldrien portar els seus fills a escoles en català no ho podien fer per manca de places’. Biosca-Planes va reclamar un esforç de les administracions nord-catalanes per a revertir aquesta situació, que posa en perill el futur del català.

Premis Joan Blanca

Els dos únics premis que ja s’havien anunciat prèviament eren els que Perpinyà atorga cada any a personalitats destacades en la defensa de la llengua i la identitat catalanes. Enguany, els guardons han estat per a la presidenta de l’ANC i fundadora de la Plataforma per la Llengua, Carme Forcadell, i per l’ex-eurodiputat d’ERC i fundador de la Bressola Miquel Mayol.

Forcadell va reconèixer que el català ho tenia complicat a Catalunya Nord, i que tot i que no es podia comparar la situació a un costat i un altre del Pirineu, una hipotètica independència al Principat ‘ajudaria tots els territoris de parla catalana’ perquè podrien ‘signar tractats de cooperació amb un estat’. Una possibilitat, va afegir, que serviria ‘per reforçar el concepte de nació’ entre territoris que comparteixen llengua i cultura, dos conceptes ‘que no hi entenen, de fronteres’.

Premis literaris

Un dels guardons que es van lliurar a la Nit de Sant Jordi fou el Premi Catalunya Nord, convocat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que reconeix estudis que contribueixin a l’ensenyament del català i al coneixement sobre Catalunya Nord. El premi, dotat amb tres mil euros, fou concedit a l’escriptor Marc Delclòs.

Els tres guardons Joves Escriptors que atorga el Consell General dels Pirineus Orientals i dirigits a les escoles i instituts han rebut enguany 66 obres, una xifra rècord. El premi de primària ha estat per a Karla Sistach, de la Bressola de Sant Galdric. Felip Solà, alumne del col·legi de Ceret, ha obtingut el guardó reservat als alumnes de secundària. El tercer premi, el que distingeix alumnes de batxillerat, ha estat per a Silvestre Bahi, del Liceu Aragó.

Més premis concedits foren el que atorgava la revista Presència, que ha estat per al periodista Ricard Biel, i el de poesia, que s’ha concedit a Joan Carles González. Enguany, el premis Juncosa i el de Narrativa per a infants han quedat deserts.

La Nit de Sant Jordi es va completar amb el Premi d’Economia Unió per les Empreses (UPE) 66 Comarques Nord-catalanes, que vol encoratjar les relacions transfrontereres i que ha estat per al director general del diari l’Indépendant, Philippe Carpa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any