Un home crema la bandera espanyola de la casa de la vila de Terrassa

  • El consistori ha posat una denúncia d'ofici i ha condemnat els fets

VilaWeb
Redacció
30.04.2014 - 17:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un home cremat avui la bandera espanyola que hi ha al balcó de la casa de la vila de Terrassa, segons que ha informat en un comunicat l’ajuntament, que ha posat una denúncia d’ofici. La junta de portaveus, formada per PSC, ICV-EUiA, CiU i PP, ha emès un comunicat de condemna dels fets. ‘Condemnem rotundament de manera unitària aquests actes delictius, que atempten contra la màxima institució democràtica de la ciutat que representa tots els ciutadans i ciutadanes’, diu el text.

Aquest home s’ha fet passar per un tècnic de manteniment, ha entrat al despatx del batlle, Jordi Ballart, que es reunia amb una entitat, ha sortit el balcó, ha cremat la bandera, ha entrat al despatx, s’ha acomiadat de tothom i ha marxat. Ara per ara no ha estat detingut.

El relat dels fets

El portaveu del govern municipal de Terrassa, Amadeu Aguado, ha explicat que un home s’ha fet passar per un tècnic d’una empresa proveïdora del consistori i ha detallat que portava les acreditacions i tots els elements necessaris perquè fos creïble que era aquest tècnic. Gràcies a això ha accedit al consistori i ha arribat fins al balcó que hi ha al despatx de l’alcalde, que es trobava allà reunit amb una entitat.

Aguado ha afirmat que la seva actuació semblava ‘molt premeditada’ i que ha aprofitat que hi havia altres tècnic treballant a l’edifici. Just en el moment en que l’home fugia del consistori és quan els policies s’han adonat que havia calat foc a la bandera espanyola.

El també regidor ha condemnat aquest ‘lamentable’ fet i ha explicat que es poden imputar dos delictes: la crema d’una bandera ‘que com totes les que pengen són les banderes democràticament votades per les persones representades al consistori’ i la suplantació d’una identitat. ‘Són dos delictes greus i volem condemnar-los al màxim i esperar que les investigacions corresponents clarifiquin els motius i la persona que els ha comes’, ha dit.

Malgrat el succeït, Aguado ha defensat que els sistemes de seguretat i accés a l’Ajuntament de Terrassa funcionen i que el problema ha estat que aquesta persona s’ha fet passar per una altra. A més, ha destacat que en 35 anys de democràcia no havia passat un fet com aquest. Ha dit també que les gravacions han de permetre col·laborar en la identificació de la persona.

Aguado ha volgut desvincular aquesta crema del debat polític i social que es viu al carrer i ha lamentat que en qüestió de dies Terrassa hagi viscut aquest fet i l’incident que va viure l’exalcalde de la ciutat Pere Navarro la setmana passada.

D’altra banda, ha deixat clar que des del consistori es lamenta la crema d’aquesta bandera com si s’hagués produït la de qualsevol altre de les quatre que onegen al balcó (l’europea, l’espanyol, la catalana i la de Terrassa).

L’home ha fugit i hi ha una investigació oberta per identificar-lo. A més, el govern municipal obrirà una investigació interna per esclarir els fets. La bandera ha estat restituïda i tornen a onejar les quatre al balcó del consistori.

Reaccions

El primer a reaccionar als fets és el portaveu del grup del PP a l’ajuntament, Gabriel Turmo, que a dit a Twitter: ‘Atempten contra el símbol que ens uneix.’ I ha afegit: ‘I ara esperem a veure com relativitzen els fets els radicals.’

Tots els partits, inclòs ERC, que no té representació a l’ajuntament, ha condemnat la crema de la bandera. També l’ANC de Terrassa ha condemnat ‘sense pal·liatius’ l’acció, mitjançant aquest comunicat.

El batlle, Jordi Ballart, ha lamentat l’incident, que ha qualificat de fet aïllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any