Un 47% del total del cens votaria sí-sí, segons el CEO

  • Sobre el total de vots, els únics que computen, el sí-sí obtindria un 62,8% dels vots

VilaWeb
Redacció
30.04.2014 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 47% del total del cens de votants a la consulta sobre la independència del 9 de novembre votaria sí-sí, segons el baròmetre de l’opinió pública (íntegre, en pdf) que ha presentat el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). D’acord amb les dades fetes públiques, el sí a la primera pregunta (‘Voleu que Catalunya sigui un estat?’) rebria un 57,6% de sí i un 19,3% de no. En la segona pregunta (‘Voleu que aquest estat sigui independent?’) –en la qual votarien només els qui haguessin votat sí a la primera–, el sí obtindira un 81,8% dels vots; això és un 47% sobre el cens total. El no baixaria fins al 8,6%. Només un de cada deu enquestats encara no ha decidit què votarà. I un 11% diu que no ho farà. 

En aquest recompte, però, es té en compte l’abstenció com si hagués participat a les eleccions. És a dir, si enlloc de comptar sobre el cens total es compta sobre el total de vots (els únics que computen), l’opció sí a la primera pregunta obtindria el 74,9 % dels vots i l’opció sí-sí, el 62,8%.

És la primera vegada que el CEO publica una enquesta sobre la consulta prevista per al 9 de novembre.

CiU guanyaria les eleccions amb ERC a tocar

Pel que fa a les eleccions al Parlament de Catalunya, CiU tornaria a guanyar-les, però perdria 14 diputats i es quedaria amb 35-46. A tocar tindria ERC, que aconseguiria 34-35 escons, catorze més que ara. Segons el CEO, el PSC, ICV-EUiA i Ciutadans obtindrien 14-15 escons, la CUP n’aconseguiria fins a 7-9 i el PP cauria fins als 11-12.

La CUP, per davant del PSC en intenció directa de vot

En intenció directa de vot, la CUP quedaria en tercer lloc, per davant del PSC. Així, si demà es fessin eleccions al Parlament de Catalunya, un 20% votaria ERC; un 14,5%, CiU; un 6,4%, la CUP; un 6,1% el PSC; un 5% ICV-EUiA; un 4%, Ciutadans i un 1,6%, el PP. 

David Fernàndez és el líder polític més ben valorat

Pel que fa a la valoració de dirigents polítics, David Fernàndez és el més ben valorat (5,47), i aprova juntament amb Oriol Junqueras (5,45) i Josep Maria Terricabras (5,29). En quart lloc, i ja suspesos, hi ha Joan Herrera, amb un 4,94, i darrere seu Artur Mas, amb un 4,75.

La majoria de votants del PSC creu que la convivència no canviaria en una Catalunya independent

Més del 60% dels votants del PSC creu que si Catalunya fos independent la convivència entre els catalans seria igual o fins i tot millor que ara. Concretament, un 39% dels votants del PSC creu que la convivència seria igual que ara, mentre que un 9,6% creu que seria millor que ara.  Per contra, un 38,8% creu que la situació empitjoraria. Un 10,9%, no ho sap i un 0,8% no contesta. En el global dels catalans, un 46% creu que la convivència no canviaria; un 22% creu que la convivència milloraria; un 20,4 diu que seria pitjor; i un 10,9% no contesta,

Per partits, el percentatge d’electors que creuen que la convivència entre els catalans seria igual que araés del 56,6% en el cas dels votants d’ICV; 52,1%, en els de CiU; i un 50,5% en els d’ERC. Els votants d’Esquerra i de la CUP són els que més creuen que la convivència seria millor que ara (un 40,2% dels votants d’Esquerra i un 36,2% dels votants de la CUP). La majoria de votants del PP i Ciutadans creuen que la convivència empitjoraria.

CiU i ERC empaten a les europees

Pel que fa a les eleccions europees, Esquerra té una estimació de vot del 20,1% per a les europees, una dècima més que no CiU (20%). El PSC es quedaria amb un 16,9% dels vots, el PP amb un 12,1% i ICV-EUIA un 11,3%. Ciutadans podria obtenir fins a un 9,9% dels vots i, UPyD, un 2,2%. La participació estimada és del 42%, cinc punts més que el 2009.

La majoria dels catalans veu poc o gens probable la tercera via

El 65% dels catalans veu poc o gens probable la tercera via: un 31,5% dels catalans la considera ‘poc probable’ mentre que un 33,2% que considera ‘gens probable’. Per partits, la majoria de votants de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP la considera ‘gens probable’. Un 24,9% dels votants del PSC, en canvi, la considera ‘bastant probable’ i un 35,8% la veu ‘poc probable’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any