La segona edició del Festival Protesta supera totes les expectatives

  • Minerita guanya el premi a millor curtmetratge documental i el premi del públic

VilaWeb
Redacció
28.04.2014 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest diumenge, 27 d’abril, el petit Protesta ha posat el punt i final a la segona edició del Protesta després d’una intensa setmana plena d’activitats. Al voltant d’un miler de persones han passat pels diferents espais Protesta; Jazz Cava, Occità, la biblioteca Joan Triadú, la Nyàmera, i espai ETC de Vic.

La projecció dels curtmetratges finalistes, el col·loqui Fotoperiodisme i llibertat d’ informació, les conferencies Henry David Thoreau, pare de la desobediència civil i Desobediència civil contra la corrupció, les taules rodones Osona Desobedient,  Dret a l’avortament i Periodisme participatiu i compromès, el concert de Ljubliana & the Seawolf i Microbio & Acid Lemon, les exposicions Regràfica, Modern Dance i Mostra dels cartells del Protesta, el cinefòrum crític compost pel curtmetratge Tots a bord; víctimes de l’atac al Mavi Marmara i l’estrena del documental Salute, són algunes de les activitats que han format part de la programació del Protesta 2014.
 
El diumenge ha arrencat amb una sessió de curtmetratges fora de concurs i a la tarda, el Petit Protesta ha aconseguit despertar la ment crítica dels més petits amb la projecció de Wall·e.
 
Dissabte, 26 d’abril, es va celebrar la gran final del festival. Un espectacle de circ, projeccions, música en directe, premis i molt més van fer de la gala d’ahir, una festa de la reivindicació social.
 
L’acte va comptar amb la presencia dels membres del jurat de l’edició d’aquest any: l’economista Miren Etxezarreta, el magistrat de l’Audiència provincial de Barcelona, Santiago Vidal, el periodista Carles Solà, l’advocat de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Osona, Toni Iborra, l’arquitecte i impulsora del Parlament Ciutadà, Itziar González i el crític de cinema, Blai Morell. Els documentalistes Unai Aranzandi i Peter Joseph també han format part del jurat d’aquest any encara que han fet la seva valoració a distància. Més enllà de la votació i valoració dels premis, Morell, Vidal, Solà, González, Iborra i Etxezarreta van pujar a l’escenari a defensar la necessitat d’un nou model de societat més just. Miren Etxezarreta va concloure la seva intervenció dient que per tal d’aconseguir-ho “iniciatives com el Protesta són necessàries i, encara més, que siguin construïdes des de la base”.
 
Una de les sorpreses de la gala va ser un vídeo amb la intervenció del director de la trilogia de documentals Zeitgeist, Peter Joseph. Joseph, membre del jurat d’aquest any, va voler remarcar la qualitat de curtmetratges del festival i va animar als directors i productors a realitzar “curtmetratges socials que inspirin a despertar noves consciències”.
 
Els grans guanyadors de la nit van ser Minerita, un treball que tracta sobre la precària situació de les dones a les mines del Cerro Rico de Potosí a Bolívia, va aconseguir el premi al millor curtmetratge de crítica social documental, valorat amb 1.000 euros, i Un mundo mejor, un curtmetratge que tracta de forma molt amena sobre les migracions, va guanyar el premi al millor curtmetratge de crítica social de ficció, valorat també amb 1.000 euros. El premi del públic, valorat amb 500 euros, també se’l va endur Minerita.
 
Com ja havia enunciat la organització en darreres ocasions, el 25% del total dels premis anirà destinat a una organització o entitat sense ànim de lucre que els mateixos guanyadors escolliran. En els propers dies, un cop s’hagi pres la decisió, la organització farà públic del nom de l’entitat o organització mitjançant la web i les xarxes socials del festival.
 
La gala va comptar amb un espectacle musical a càrrec de Roger Usart i una exhibició de circ de la ma de Bruna Anglada i va acabar amb una emocionant interpretació de la cançó “I will fly away” a càrrec de Tiana Dixon i Roger Usart.
 
La valoració final de l’edició d’aquest any per part de la organització ha estat molt positiva. “Hem superat les expectatives, tan pel que fa a l’assistència de públic com pel que fa a la qualitat dels curtmetratges” deia Àngel Amargant, organitzador del festival. Amargant afegia que tot i així, “seguirem treballant per una tercera edició millor”.
 
El Festival Protesta compta amb la col·laboració de la Fundació Puig Porret i l’Ajuntament de Vic així com també el suport de l’Escola d’Art de Vic, el Cineclub Vic i el Fòrum de Debats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any